Hem Dryck Njut av lyxig varm choklad

Njut av lyxig varm choklad

av Maria Starberg

Många av oss minns gärna vinterutflykter med varm choklad i termos och smörgåsar till. Men varm choklad är också något att njuta av hemma i soffan, eller köket, i gott sällskap, och kan varieras på många sätt. Hitta din favorit, och lär dig mer om chokladdryckens historia. 

Det viktigaste först

Vi börjar med olika varianter på varm choklad, för dig som är redo för en stunds njutning här och nu. När chokladen är klar kan du läsa i slutet av artikeln om hur man förr drack choklad. 

Mexikansk varm choklad

Det här receptet är en inspirerat av choklad från Churrería El Moro, en restaurang i Mexico City, känd för sina churros och varma choklad. För att få till det rätta skummet på toppen vispar de chokladen med en speciell trävisp, en molinillo, men du kan använda en vanlig visp eller köra den i mixern ett par minuter. 

Du behöver:
4 muggar standardmjölk
2 kanelstänger, gärna av den mildare ceylonkanelen
4 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
225 g mörk choklad, gärna 70-procents kakaohalt

Gör så här:
Blanda mjölk, kanel, socker och vaniljsocker i en kastrull. Värm på medelhög värme tills blandningen börjar ryka, cirka 5 minuter. Rör om då och då. 

Hacka under tiden chokladen i mindre bitar, så den kan smälta jämnt. Tillsätt den när mjölkblandningen ryker, vispa tills den smält helt och blandats väl. 

Vrid av värmen och ta ur kanelen. Vispa chokladen riktigt skummig, 3–4 minuter för hand, eller i en mixer i cirka 2 minuter. Servera varm. 

Tips! I Mexiko använder man ibland Piloncillo, en mörk sockertopp. Får du inte tag på det kan du pröva att variera chokladen med ljust eller mörkt muscovadorörsocker, för en mer autentisk smak.

Lyxig nutellachoklad

En hel efterrätt i kopp, när du vill skämma bort dig själv eller någon du tycker om. 

Du behöver:
4 muggar lättmjölk
2 msk nutella
2 msk kakao
2 msk strösocker

Valfri topping:
marshmallows
hackade hasselnötter
hackad mörk choklad
extra nutella

Gör så här:
Värm mjölken på medelhög värme tills den börjar ryka. Rör om då och då. 

Tillsätt nutella, socker och kakaopulver, och vispa tills allt löst upp sig och blandats väl. Låt koka upp under vispning, och ta av från värmen. Häll upp i muggar och servera med valfri topping. 

Vinterchoklad för vuxna

En värmande, kryddig choklad med vin i. 

Du behöver:
1 mugg rött vin
1 msk farinsocker
3 msk kakao
2 tsk mald kanel
½ krm cayennepeppar
2 muggar standardmjölk
1 burk sötad kondenserad mjölk

Till valfri topping: 
marshmallows
kanel
flagad choklad

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en kastrull. Tillsätt den kondenserade mjölken, vin och standardmjölk. Värm på medelvärme under ständig omrörning tills det börjar ryka. Låt den inte koka! 

Häll upp i muggar, dekorera eventuellt med marshmallows, kanel och/eller chokladflagor. Njut i gott sällskap. 

Jordnötschoklad med glass

För den som gillar jordnötssmör, eller godisformen peanut butter cups, är det här en riktig fullträff. En kula kall glass i den varma chokladen förstärker sensationen. 

Du behöver:
½ l standardmjölk
2 tsk majsstärkelse
2 tsk kakaopulver
50 g hackad mjölkchoklad
25 g hackad mörk choklad
60 g jordnötssmör

Till servering:
4 kulor vaniljglass
vispad vispgrädde, valfritt
chokladsås, valfritt
4 peanut butter cups, valfritt

Gör så här:
Blanda majsstärkelsen med ett par matskedar av mjölken och ställ åt sidan. 

Blanda resten av mjölken med kakao, hackad choklad och jordnötssmör i en kastrull och värm på medelhög värme. Rör försiktigt hela tiden, tills chokladen och jordnötssmöret lösts upp helt i mjölken och blandningen ångar, 5–8 minuter. Det ska inte koka upp!

Rör ned majsstärkelsen i chokladen, och värm i cirka en minut tills den börjar tjockna lite.

Lägg en rejäl skopa glass i varje kopp, och häll försiktigt choklad över. Glassen kommer att flyta upp. Garnera eventuellt med vispad grädde, chokladsås och en peanut butter cup. Servera genast. 

Chokladen klar?

Då kan vi börja titta på historien om var och när vi började dricka choklad. 

Guds mat blir bittert vatten

För nära fyra tusen år sedan började mayafolket odla kakaw – det gudarna äter – i Mesoamerika, ett område som inkluderar Mexico och delar av Centralamerika. Kakao ansågs stilla tanken och öppna hjärtat, och var ett medel för att få kontakt med gudarna. 

Från början åt man bara fruktköttet, men efter att någon slängt fröna, det vill säga bönorna, på elden och upptäckt hur gott det doftade, började man utforska hur man kunde använda dem. Man tillredde en dryck bestående av vatten och rostad kakao, och ibland majs. Det var en dryck för kungar och höga präster – men den gavs också till de människor som skulle offras till gudarna. Aztekerna kom senare att kalla drycken xocolatl, som betyder bittert vatten. 

Kakao innehåller teobromin, ett milt centralstimulerande ämne. Ordet theobroma är en sammansättning av de grekiska orden theos, gud, och broma, mat. Kakaons latinska namn, theobroma cacao, betyder alltså “gudarnas mat gudarnas mat”. 

Populär dryck i Europa

På 1500-talet tog spanjorerna och portugiserna med sig kakao till Europa. Det var fortfarande en lyxprodukt, här ofta smaksatt med socker, vanilj och kanel, som dracks av adeln. I ungefär hundra år var det bara Spanien och Portugal som hade tillgång till kakao i Europa. All export var förbjuden. Den spanska prinsessan introducerade kakaodrycken i Frankrike efter att hon gift sig med Ludvig XIII, och det franska hovet är imponerat. 

När England och Frankrike skaffat sig kolonier i Karibien får de också tillgång till kakaobönor och börjar anlägga plantager. Den första kakaosalongen öppnar i London 1657, och drycken kommer på modet. 

Det sägs att mjölk blandades i chokladdrycken första gången 1687 när den brittiske naturforskaren Hans Sloane smakade en kakaodryck i Jamaica. Han blev illamående, och tillsatte mjölk för att mildra drycken, och spred sedan denna vana i Storbritannien. 

Idag finns en uppsjö av varianter på varm choklad. Dela gärna med dig av din favorit.

Choklad för en andlig kakaoceremoni

Om du vill pröva det gamla sättet att få kontakt med den mer andliga sidan kan du pröva den här varianten. Här används rå kakao, rostad på högst 40 grader för att bevara alla näringsämnen. Det här receptet är för en person. 

Du behöver:
2 ½ dl vatten
lite finhackad röd chili
6 msk rå kakao
1 tsk honung

Gör så här:
Koka upp vatten och chili i en kastrull. Chili hjälper kroppen ta upp ämnen från kakaon, men använd inte mer än att det känns drickbart. Det här är ingen övning i självplågeri. 

Ta kastrullen från värmen och låt svalna till cirka 40 grader.. Tillsätt kakao och rör tills den har löst upp sig. Blanda ned lite honung för att mildra kakaons bittra smak. Om du vill kan du också smaksätta med lite kanel eller kardemumma, även om mayafolket inte hade tillgång till det. 

Drick med andakt, medan du visar tacksamhet för kakaons vishet och ber om guidning. Det tar cirka en halvtimme innan chokladens effekt visar sig.

Du kanske också gillar