195
Plankstek är en klassiker som förtjänar sin plats i rampljuset. Med mört kött, krämigt potatismos och enkla men smakrika tillbehör blir detta en måltid som både är imponerande och lätt att laga. Följ denna steg-för-steg-guide för att skapa en otroligt god plankstek utan att krångla till det.
Ingredienser (4 portioner)
- 600 g oxfilé eller ryggbiff
- 800 g mjölig potatis (t.ex. King Edward)
- 2 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 1 äggula
- 4 skivor bacon
- 4 tomathalvor
- 8 sparrisar
- Salt och peppar
- Smör till stekning
- Träplankor (blötlagda minst 1 timme)
- Ev. bearnaisesås eller rödvinssås till servering
Så här gör du:
- Förbered potatismoset
Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisarna genom en potatispress. Blanda ner smör, grädde och äggula i potatisen och vispa moset tills det blir fluffigt. Smaka av med salt och peppar. - Tillaga köttet
Låt köttet ligga framme i rumstemperatur cirka 30 minuter innan tillagning. Hetta upp en panna med smör och lite olja. Stek köttbitarna på hög värme i 2–3 minuter per sida, så att de får en fin stekyta men fortfarande är saftiga. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan. - Förbered tillbehören
Linda baconskivorna runt sparrisarna och stek dem tills baconet blir knaprigt. Halvera tomaterna och stek dem snabbt i pannan för att förstärka deras smak. - Montera planksteken
Ta fram de blötlagda träplankorna och spritsa potatismoset längs kanterna på plankan. Placera köttet i mitten av plankan, lägg de baconlindade sparrisarna bredvid och lägg en tomathalva på varje planka. - Gratinera i ugnen
Sätt ugnen på 225 grader. Placera plankorna i ugnen och gratinera i cirka 10 minuter eller tills potatismoset har fått en gyllene yta och köttet är genomvarmt. - Servera
Ta ut plankorna ur ugnen och servera rätten direkt på plankorna. Om du vill kan du komplettera med bearnaisesås eller rödvinssås för att lyfta smaken ytterligare.
Plankstek är ett fantastiskt sätt att imponera utan att komplicera tillagningen. Med dessa enkla steg får du till en klassisk och smakrik måltid som garanterat gör succé vid middagsbordet.
Facebook Kommentarer