fbpx
Hem Recept Två välsmakande höstgrytor att laga i veckan

Två välsmakande höstgrytor att laga i veckan

av Redaktionen

Hösten är här, och det innebär svalare temperaturer, vackra löv som ändrar färg och en längtan efter varma och smakrika måltider. En av de bästa sätten att omfamna den här årstiden är genom att laga härliga höstiga grytor. Dessa rustika och hjärtliga rätter värmer inte bara kroppen utan även själen. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några goda recept på höstiga grytor, inklusive ett med svamp, som är en typisk höstfavorit

Högrevsgryta med rotfrukter och rödvin

Denna klassiska höstgryta är perfekt när du vill ha något värmande och smakrikt. 

Ingredienser (ca 4 portioner)

500 gram högrev eller annat kött efter eget val, skuret i tärningar

3 morötter, skurna i skivor

2 palsternackor, skurna i tärningar

1 lök, hackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 dl rött vin

4 dl köttbuljong

2 msk tomatpuré

Ett knippe färska örter (till exempel timjan och rosmarin)

Salt och svartpeppar efter smak

Olivolja för stekning

Så här tillagar du grytan:

Hetta upp olivolja i en stor gryta och bryn köttet tills det får fin färg. Ta ut köttet och ställ åt sidan.

Tillsätt lök, vitlök, morötter och palsternackor i grytan. Fräs dem tills de blir mjuka.

Tillsätt tomatpuré och rör om i ett par minuter tills den blir lite mörkare.

Häll i det röda vinet och låt det koka upp. Skrapa sedan botten på grytan för att få med alla goda smaker.

Lägg tillbaka köttet i grytan, tillsätt köttbuljongen och örterna. Låt grytan småputtra i cirka 2-3 timmar eller tills köttet är mört och smält i munnen.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera den här köttgrytan med en bit grovt bröd eller över kokt potatis. Det är en perfekt måltid för att värma upp en kylig höstdag.

Svampgryta med gräddig sås

Svamp är en av höstens mest älskade ingredienser. Denna svampgryta är en fantastisk rätt för svampälskare och är enkel att tillaga. 

Ingredienser (ca 4 portioner)

500 gram blandad svamp (till exempel champinjoner, kantareller, och karljohansvamp)

1 lök, hackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 dl grädde

1 dl buljong (svamp- eller grönsaksbuljong)

En handfull färsk persilja, hackad

Salt och svartpeppar efter smak

Smör eller olivolja för stekning

Så här tillagar du svampgrytan:

Rensa och skiva svampen.

Hetta upp smör eller olivolja i en stekpanna och stek svampen tills den får fin färg. Ta ut svampen och ställ åt sidan.

I samma panna, tillsätt lite mer smör eller olivolja om det behövs och fräs lök och vitlök tills de blir mjuka och genomskinliga.

Häll i grädde och buljong och låt det koka upp. Låt det sedan småputtra i några minuter tills såsen tjocknar något.

Tillsätt svampen till såsen och låt allt koka ihop i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Strö över färsk persilja innan servering.

Denna krämiga svampgryta är underbart smakrik och passar perfekt som en vegetarisk rätt eller som tillbehör till en stekt köttbit.

Höstiga grytor är den perfekta maten för att välkomna hösten med öppna armar. Oavsett om du föredrar en rustik köttgryta med rotfrukter eller en gräddig svampgryta, kommer dessa recept att värma din själ och göra dig redo för den kyliga årstiden som väntar. Så ta fram din gryta, sätt på spisen och börja laga dessa smakrika hösträtter redan i veckan. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar