Fried rice har sina rötter i det asiatiska köket och det är en rätt som är känd för sin förmåga att omvandla enkla ingredienser till en riktig festmåltid. Det bästa med fried rice är att du kan anpassa den efter vad som finns i ditt skafferi och kylskåp. Det är en utmärkt rätt för att minska matsvinnet, använda upp rester och samtidigt spara pengar!
Recept på fried rice
Ingredienser
- 300 g kokt ris (helst avsvalnat, gärna från dagen innan)
- 2 ägg
- 3 msk vegetabilisk olja
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 morötter, tärnade
- 1 kopp frysta ärter (ca 150 g)
- 150 g räkor, skalade och rensade alternativt, 200 gram tofu
- 2 msk sojasås
- 1 tsk fisksås (kan uteslutas om du inte har det)
- Salt och peppar efter smak
- Hackad färsk koriander
- Jordnötter
Så här gör du:
Förbered ingredienserna:
Börja med att förbereda alla ingredienser. Krossa äggen i en skål och vispa dem lätt. Hacka löken och vitlöken, tärna morötterna och mät upp de frysta ärterna. Om du har räkor, se till att de är skalade och redo att användas. Om du väljer tofu, se till att du delat den i mindre bitar.
Hetta upp oljan:
Hetta upp 2 msk olja i en stor stekpanna eller wok över medelvärme.
Stek löken och vitlöken:
Tillsätt den hackade löken och vitlöken och stek dem tills de är mjuka och genomskinliga.
Tillaga äggen:
Skjut grönsakerna åt sidan i stekpannan och häll det vispade ägget i mitten. Rör om ägget tills det stelnar och blanda det sedan med lök och morötter.
Lägg till grönsaker och ris:
Tillsätt de frysta ärterna och det avsvalnade riset till stekpannan. Häll sojasåsen och fisksåsen över riset och blanda allt väl. Tillsätt räkorna eller tofun. Låt det steka i ytterligare några minuter tills riset är varmt och har fått en fin färg från sojasåsen.
Krydda efter smak:
Smaka av med salt och peppar efter eget önskemål. Se till att smakerna är balanserade.
Servera:
Om du vill kan du toppa din fried rice med hackad färsk koriander och lite jordnötter innan servering.
Fried rice är en flexibel rätt som du kan anpassa efter dina smaker och det du har tillgängligt. Du kan lägga till andra grönsaker som broccoli eller paprika och om du vill ha mer protein, kan du använda kyckling, tofu eller skinka istället för räkor.