399
Plättar brukar uppskattas av barn i alla åldrar. De små mini-pannkakorna tillagas oftast i speciella plättlägg/plättpannor, men kan göras på samma recept som vanliga pannkakor. Är du av den mer äventyrliga sorten så kan du blanda i spenat eller göra smaskiga plättar av risgrynsgröt. Eller varför inte prova på att göra plättbakelser föreställandes halvmånar?
Spenatplättar – det här behöver du:
- 6 dl mjölk
- 2 ägg
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 msk smör
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl tinad hackad spenat
Till gräddningen:
- 1 msk smör
Så här gör du:
- Vispa äggen i en stor skål.
- Tillsätt hela mjölmängden samt hälften av mjölken.
- Rör blandningen tills den är slät.
- Tillsätt resten av mjölken tillsammans med det smälta smöret.
- Rör ner salt och spenat.
- Låt smeten vila i ca 8 minuter före gräddningen.
- Rör om i smeten före och under gräddningen.
- Hetta upp plättlaggen. Bryn lite fett till första omgången.
- Häll 1 msk smet i varje rundel.
- Låt ytan stelna och bli matt.
- Vänd plättarna och grädda dem gulbruna på den andra sidan.
- Lägg upp plättarna i högar på ett serveringsfat.
- Håll serveringsfatet varmt över en kastrull med hett vatten.
- Servera plättarna med sylt.
Plättar av risgrynsgröt – det här behöver du:
- 0,5 l risgrynsgröt
- 1 msk socker
- 4 msk vetemjöl
- 3 ägg
- 0,5 msk kanel
- 2,5 msk smör till stekningen
Så här gör du:
- Blanda risgrynsgröten med socker och mjöl.
- Tillsätt äggen en åt gången.
- Tillsätt kanelen.
- Bryn smöret i en stekpanna.
- Fördela smeten i klickar med hjälp av en matsked.
- Stek plättarna ljusbruna på båda sidor.
- Servera dina plättar direkt från pannan.
- Plättarna blir särskilt goda tillsammans med blåbärssylt.
Plättbakelser – det här behöver du:
- 100 g socker
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 125 g smör
- 15 sötmandlar
- 2 msk pärlsocker
- Hallonsylt
Så här gör du:
- Smält smöret. Låt det svalna.
- Rör smöret pösigt och vitt tillsammans med sockret.
- Tillsätt ett ägg i sänder.
- Tillsätt mjölet.
- Smörj och värm en plättlagg.
- Lägg en halv matsked av smeten i varje plätthål.
- Hacka mandeln.
- Blanda pärlsockret med mandeln. Strö blandningen över smeten.
- Grädda plättarna ljusgula i ugnens mitt.
- Ta ut plättarna ur ugnen och låt dem kallna.
- Lägg ihop dem två och två med hallonsylt emellan.
- Skär dem i halvmånar.
- Servera dem gärna med en klick vispgrädde eller vaniljglass.
Facebook Kommentarer