fbpx
Hem Recept Olika typer av plättar

Olika typer av plättar

av Redaktionen

Plättar brukar uppskattas av barn i alla åldrar. De små mini-pannkakorna tillagas oftast i speciella plättlägg/plättpannor, men kan göras på samma recept som vanliga pannkakor. Är du av den mer äventyrliga sorten så kan du blanda i spenat eller göra smaskiga plättar av risgrynsgröt. Eller varför inte prova på att göra plättbakelser föreställandes halvmånar?

Spenatplättar – det här behöver du:

  • 6 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl tinad hackad spenat

Till gräddningen:

  • 1 msk smör

Så här gör du:

  • Vispa äggen i en stor skål.
  • Tillsätt hela mjölmängden samt hälften av mjölken.
  • Rör blandningen tills den är slät.
  • Tillsätt resten av mjölken tillsammans med det smälta smöret.
  • Rör ner salt och spenat.
  • Låt smeten vila i ca 8 minuter före gräddningen.
  • Rör om i smeten före och under gräddningen.
  • Hetta upp plättlaggen. Bryn lite fett till första omgången.
  • Häll 1 msk smet i varje rundel.
  • Låt ytan stelna och bli matt.
  • Vänd plättarna och grädda dem gulbruna på den andra sidan.
  • Lägg upp plättarna i högar på ett serveringsfat.
  • Håll serveringsfatet varmt över en kastrull med hett vatten.
  • Servera plättarna med sylt.

Plättar av risgrynsgröt – det här behöver du:

  • 0,5 l risgrynsgröt
  • 1 msk socker
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 ägg
  • 0,5 msk kanel
  • 2,5 msk smör till stekningen

Så här gör du:

  • Blanda risgrynsgröten med socker och mjöl.
  • Tillsätt äggen en åt gången.
  • Tillsätt kanelen.
  • Bryn smöret i en stekpanna.
  • Fördela smeten i klickar med hjälp av en matsked.
  • Stek plättarna ljusbruna på båda sidor.
  • Servera dina plättar direkt från pannan.
  • Plättarna blir särskilt goda tillsammans med blåbärssylt.

Plättbakelser – det här behöver du:

  • 100 g socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 125 g smör
  • 15 sötmandlar
  • 2 msk pärlsocker
  • Hallonsylt

Så här gör du:

  • Smält smöret. Låt det svalna.
  • Rör smöret pösigt och vitt tillsammans med sockret.
  • Tillsätt ett ägg i sänder.
  • Tillsätt mjölet.
  • Smörj och värm en plättlagg.
  • Lägg en halv matsked av smeten i varje plätthål.
  • Hacka mandeln.
  • Blanda pärlsockret med mandeln. Strö blandningen över smeten.
  • Grädda plättarna ljusgula i ugnens mitt.
  • Ta ut plättarna ur ugnen och låt dem kallna.
  • Lägg ihop dem två och två med hallonsylt emellan.
  • Skär dem i halvmånar.
  • Servera dem gärna med en klick vispgrädde eller vaniljglass.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar