fbpx
Hem Recept Middag under 30 minuter – Ärtpestopasta med soltorkade tomater & ruccola

Middag under 30 minuter – Ärtpestopasta med soltorkade tomater & ruccola

av Redaktionen

Denna pastarätt tar bara 30 minuter att tillaga och är full av smak vilket gör den till ett utmärkt alternativ som en växtbaserad måltid eller sidorätt. Stjärnan i showen är den läckra ärtspeston som både är vegansk och glutenfri. Blandad med soltorkade tomater och ruccola är denna rätt både tillfredsställande och näringsrik och passar alla.

Nyfiken på hur du gör? Har du alla ingredienser hemma så har du middagen klar inom en halvtimme – det blir inte bättre än så, eller hur?

Ingredienser (4 personer)

Peston

3,5 dl packad basilika

1 dl packad persilja

2,5 dl gröna ärtor (om frysta, tina innan)

4 vitlöksklyftor 

1/2 dl rostade pinjenötter (och lite mer för servering. Går även att byta ut mot valnötter)

1 citron, saft

1/2 dl vegansk parmesanost (plus mer för servering)

1 nypa havssalt (plus mer efter smak)

1/2 dl olivolja

Pasta

300 gram glutenfri pasta

1 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, hackade

1/2 dl soltorkade tomater, hackade

2,5 dl lös packad rucola 

Instruktioner

Fyll en stor kastrull till 3/4 med vatten, salta generöst och koka upp.

Under tiden, förberedd peston. Tillsätt basilika, persilja, ärtor, vitlök, pinjenötter/valnötter, citronsaft, vegansk parmesanost och havssalt till en matberedare. Blanda samman. Medan maskinen körs, häll i olivoljan genom röret.

Fortsätt blanda, skrapa ner sidorna efter behov tills det blir krämigt och helt blandat. Om du märker att det blir svårt att blanda kan du tillsätta lite mer olivolja eller vatten.

Smaka av och justera kryddning efter behov, tillsätt mer citronsaft för syrlighet, vegansk parmesanost för ostsmak, salt för sälta eller ärtor för sötma.

Lägg sedan pastan i det kokande vattnet och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Se till att inte överkoka utan koka dem ”al dente” , de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. 

När pastan är klar, värm en stor stekpanna eller gjutjärnspanna över medelvärme. Tillsätt olivolja, vitlök och soltorkade tomater. Stek i 1-2 minuter, eller tills vitlöken är doftande men inte brun.

Stäng av värmen och ta bort pannan från maten, tillsätt sedan den kokta pastan och blanda om.

Överför till en serveringsskål och tillsätt 3/4 av ärtpeston och rucolan. Blanda samman.

Servera varmt med ytterligare pesto på sidan och garnera generöst med persilja, pinjenötter och vegansk parmesanost.

Detta smakar såklart bäst färskt – men blir det några rester kvar kan de förvaras i kylskåpet upp till 2-3 dagar. 

Facebook Kommentarer

You may also like

Skriv en kommentar