fbpx
Hem Råvaror Använd granskott i din matlagning!

Använd granskott i din matlagning!

av Redaktionen

Granskott är en god och mångsidig ingrediens som kan användas i en mängd olika rätter. De tillför inte bara unik smak och arom utan är också fullproppad med nyttiga ämnen

Vad är granskott och när ska de plockas?

Låt oss först prata om vad granskott är. Granskott är de nya ljusgröna skotten längts ut på granens grenar. De bör skördas tidigt på våren eftersom de då är unga fräscha och som mest smakrika. När granen börjar växa och mogna börjar skotten bli mer sega, beska och mindre välsmakande. Utöver sin smak är granskotten också fullproppade med näringsämnen som C-vitamin och antioxidanter.

Detta kan du göra med granskott

Sirap

Ett av de enklaste sätten att använda granskott är att göra en sirap på dem. För 4 dl sirap behöver du 4 dl granskott, 4 dl vatten och 4 dl socker. Koka upp vattnet och sjud granskotten i 2 minuter. Låt det sen dra i 1 timme. Sila avkoket och tillsätt socker, citronsaft, citronskal. Koka på medelvärme i 45 minuter tills du får fram en sirapslik konsistens. Låt svalna i glasburkar. Hållbarhet: minst ett år i rumstemperatur. Denna sirap kan användas till att söta cocktails eller till exempel att ringla över pannkakor eller våfflor. 

Cocktail 

Om du känner dig äventyrlig varför inte prova att använda granskott i en cocktail? Blanda granskott med citronsaft och vanlig sirap (eller din egen), tillsätt sedan lite gin och is. Skaka väl och sila upp i ett glas. Häll på tonic. Denna cocktail är både uppfriskande och unik.

Pesto

Ett annat bra sätt att använda granskott är att göra en pesto på dem. Mixa en handfull granskott med 1 klyfta vitlök, 100 gram parmesanost, 5 tsk pinjenötter och 1 dl olivolja i en matberedare tills smeten är slät. Häll på mer olja om det behövs. Denna pesto är jättegod på pasta eller som förrätt på en crostini.

Soppa

För en mer rejäl rätt, prova att använda granskott i en soppa. Fräs hackad lök och vitlök i en stor gryta, tillsätt sedan kyckling- eller grönsaksbuljong, hackade granskott och andra grönsaker du gillar. Sjud tills grönsakerna är mjuka och smaka sedan av med salt och peppar.

Smaksättning

Granskott kan med fördel även användas som smaksättning till kött eller fisk. Strö hackade granskott över köttet eller fisken innan tillagning. Granskotten tillför en subtil, träaktig smak som passar bra till det.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar