fbpx
Hem Recept Enkelt och gott recept på stekt ris

Enkelt och gott recept på stekt ris

av Redaktionen

Stekt ris eller, Fried Rice som vi ofta kallar det här hemma också, är en populär avhämtningsrätt – men det är också en enkel och snabb måltid som du kan laga hemma. Det är ett utmärkt sätt att använda överblivet ris, särskilt kokt och kylt ris, för att skapa en helt ny och spännande måltid. För att spara tid, koka extra ris när du gör ris och förvara det i kylen för en snabb och välsmakande middag senare.

Detta recept är enkelt och du kan ändra det för att passa dina önskemål. Medan medel- eller långkornigt vitt ris är att föredra så går det också bra med andra risvarianter också. Rätten kan serveras som ett tillbehör med överblivna grönsaker eller i huvudrätten med grillat fläsk, kyckling eller räkor. När du har lärt dig det här grundreceptet kan du anpassa det efter ditt tycke och behov.

Ingredienser

7 dl kokt och kylt vitt ris 

2 matskedar vegetabilisk olja

1dl frysta ärtor

1 dl tärnade morötter

1 dl hackad lök

2 ägg

1 matsked sojasås

För att komma igång med det grundläggande receptet behöver du kokt ris, sojasås, vegetabilisk olja, grönsaker (som ärtor, morötter och lök) och ägg. Det är bäst att använda kallt, kokt ris eftersom nykokt ris kan bli för klibbigt och fuktigt för stekning.

Gör så här

Börja med att värma en matsked vegetabilisk olja i en stor stekpanna eller wok på medelhög värme. Tillsätt dina hackade grönsaker i pannan och fräs dem tills de är knapriga. Ta bort grönsakerna från pannan och ställ dem åt sidan.

Vispa sedan två ägg i en liten skål och häll dem i pannan. Rör äggen hela tiden tills de är genomstekta. Ta äggen ur pannan och ställ dem åt sidan med grönsakerna.

Nu är det dags att lägga i riset i pannan. Du kan använda en spatel för att bryta upp eventuella risklumpar och fördela det jämnt i pannan. Tillsätt en matsked sojasås till riset och rör om så att det täcker det jämnt.

Lägg till sist tillbaka de kokta grönsakerna och äggen i pannan och rör ihop allt. Fortsätt steka och rör om ytterligare några minuter tills riset är genomvärmt och smakerna är väl kombinerade.

Där har du det – ett enkelt och gott recept på stekt ris som du kan skräddarsy efter eget tycke. Lägg gärna till andra ingredienser som tärnad kyckling, räkor eller tofu och experimentera med olika kryddor och såser för att skapa din perfekta rätt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar