Hösten är en perfekt tid för middagsbjudningar och sammankomster med vänner och familj. Och vad kan vara bättre än att börja kvällen med några välsmakande aptitretare som sätter stämningen och sätter smaklökarna i rörelse? Här är några goda aptitretare som passar perfekt för höstens middagsbjudningar
1. Pumpasoppa med Crème Fraiche
Pumpa är höstens kungliga grönsak och en idealisk ingrediens för att skapa en smakfull aptitretare. Förbered en krämig pumpasoppa med en skvätt Crème Fraiche och toppa med rostade pumpakärnor för textur och crunch.
Ingredienser
500 gram butternutpumpa, skalad och skuren i bitar
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
4 deciliter grönsaksbuljong
1 deciliter Crème Fraiche
Salt och svartpeppar efter smak
Rostade pumpakärnor för topping
Instruktioner
Stek lök och vitlök i en kastrull tills de är mjuka.
Tillsätt pumpabitar och grönsaksbuljong. Låt sjuda tills pumpan är mjuk.
Mixa soppan slät och tillsätt Crème Fraiche. Koka upp igen och smaka av med salt och svartpeppar.
Toppa med rostade pumpakärnor innan servering.
2. Äpple- och Cheddarostbollar
Hösten är också äppelsäsong, och dessa äpple- och cheddarostbollar är en smakfull och enkel aptitretare.
Ingredienser
2 äpplen, skalade och tärnade
200 gram riven cheddarost
100 gram färskost
1,2 deciliter hackade valnötter
1,2 deciliter hackade färska örter (till exempel persilja eller timjan)
Salt och svartpeppar efter smak
Knäckebröd eller kex för servering
Instruktioner
Blanda äppelbitar, cheddarost, färskost, valnötter och örter i en skål.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Rulla blandningen till bollar och servera dem på knäckebröd eller kex.
3. Honungsglaserade Kycklingvingar
Höstens aptitretare behöver inte vara allt om pumpa och äpplen. Dessa honungsglaserade kycklingvingar är också en het favorit som är perfekt som förrätt.
Ingredienser
1 kilogram kycklingvingar
1/2 deciliter honung
1/4 deciliter sojasås
2 matskedar smält smör
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tesked torkad rosmarin
Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner
Förvärm ugnen till 200 grader Celsius och sätt in ett ugnsgaller med bakplåtspapper.
Krydda kycklingvingarna med salt och svartpeppar och placera dem på gallret.
Blanda honung, sojasås, smält smör, vitlök och rosmarin i en skål. Häll blandningen över kycklingvingarna.
Grilla kycklingvingarna i ugnen i cirka 30-40 minuter tills de är genomstekta och glaserade.Servera med extra sås för doppning.