fbpx
Hem Råvaror Släng aldrig en övermogen avokado – det här kan du göra istället

Släng aldrig en övermogen avokado – det här kan du göra istället

av Redaktionen

Visst, alla älskar en perfekt mogen avokado – härligt krämig och är god till precis allt. Men alla som köpt avokado har nog också haft oturen att få hem en riktigt dålig en. Eller så har man väntat några dagar för länge och låtit den övermogna. Men detta behöver inte betyda att du måste slänga den i soporna. Även om en övermogen avokado, med några bruna fläckar, inte ser så aptitlig ut så är den fortfarande ätbar (men inte om den är möglig förstås.) Ta bara bort de mörka områdena och använd sen det som är kvar till något av de här sakerna vi listat nedan.

Blanda ner i äggröran

Det enklaste sättet att använda en övermogen avokado är helt enkelt genom att mosa den och vispa den tillsammans med ägg – och sen göra äggröra.

Baka goda brownies

Övermogna eller inte, avokado kan ge bakverk som brownies en riktigt härlig smak och krämig konsistens. Det bästa av allt? Skippa de mindre hälsosamma oljorna och fetterna och använd bara avokadon i stället.

Salladsdressing

Blanda ihop en mosad avokado med lite turkisk yoghurt, olivolja, citronsaft, pressad vitlök och salt och peppar. Resultatet blir en slät dressing som passar till de mesta – men kan även användas som grönsaksdipp.

Krämig pastasås

Försök motstå denna goda pastasås. Fräs lite lök och vitlök med valfria kryddor. Rör sedan ner några hackade gröna oliver, tärnade tomater och den övermogna avokadon. Sjud tills smakerna har smält samman och såsen tjocknat. Koka pastan al dente och häll sen ner i såsen. Kom ihåg att spara lite av pastavattnet som du sen rör ner i såsen – då blir den ännu krämigare!

Gör en ansiktsmask

Att kombinera mosad avokado med några andra ingredienser ger din hud en riktig fuktboost. Blanda en hel övermogen avokado med en matsked honung. Applicera i ansiktet och låt det sitta i cirka 15 minuter innan du sköljer av med varmt vatten. Var noga med att undvika ögon och mun när du applicerar.

Eller använd som hårinpackning

Blanda ihop en avokado och en banan med lite olivolja. Låt det sitta i håret i 15 minuter innan du sköljer av. Efter den här inpackningen kommer ditt hår att glänsa!

Bodylotion

Om en övermogen avokado kan göra underverk i håret och på ansiktet kommer den göra samma underverk på resten av din hud. Det här är så enkelt och du behöver inte ens ta bort de mörka fläckarna på avokadon. Mosa sönder avokadon i en skål och gnugga sen på de torra områdena på din hud. Vi rekommenderar att det får sitta ett tag innan du sköljer bort det. Och du, om du råkat bränna dig i solen någon gång så är det här ett perfekt sätt att lindra solbrännan.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar