fbpx
Hem Råvaror Här är nötterna som du borde äta mer av

Här är nötterna som du borde äta mer av

av Redaktionen

Nötter är bland de bästa källorna till växtbaserade proteiner. I den här artikeln rekommenderar vi de 6 bästa nötterna att äta baserat på deras proteininnehåll och andra näringsmässiga fördelar som de erbjuder.

Jordnötter

Att äta jordnötter är ett utmärkt sätt för oss att öka mängden protein i din kost. Jordnötter finns överallt och är relativt billiga. Även om jordnötter tekniskt sätt är en baljväxt – vilket betyder att de tillhör en specifik växtfamilj så betraktar de flesta dem som en nöt.  Jordnötter innehåller en rad bra antioxidanter och aminosyror. Visste du att jordnötter innehåller lika mycket protein (26 gram per 100 gram) som nötkött och kyckling?

Mandel

Mandlar är inte bara goda att ha i glöggen tillsammans med russin på julafton – utan är ett perfekt alternativ att ha som mellanmål när som helst då de är otroligt energirika. Dom innehåller 5 gram mindre protein per 100 gram än jordnötter men kompenserar det med andra viktiga näringsämnen.

Pistagenötter

Denna otroligt goda gröna nöt innehåller ungefär lika mängd protein som mandlar. Pistage är också en riktigt bra källa till hälsosamma fettsyror och antioxidanter. Denna nöt är svår att inte tycka om – (och om man är ute efter en god glass är pistageglass något alldeles extra) Tekniskt sätt är pistagenöten ett frö från pistageträdet men vi ser den i allmänhet som en nöt på grund av dess utseende, smak och konsistens.

Valnötter

Valnötter innehåller mer kalorier än vissa andra nötter trots att de innehåller mindre kolhydrater än många av dem. Det höga kaloriinnehållet beror på ett högt innehåll av omega 3-fettsyror – bra fettsyror som din kropp behöver för att fungera! Samtidigt som det är en bra källa till protein (15 gram per 100 gram). Valnötter är perfekta att strö på vilken sallad som helst.

Hasselnötter

Hasselnötter har en distinkt smak som gör dem till en favorit i söta rätter. Det innehåller lika mängd protein som valnötter. Visste du att en näve hasselnötter ger hela kroppens behov av E-vitamin per dag?

Cashewnötter

Denna nöt är den magraste av alla nötter och är väldigt rik på fiber, bra fetter och protein (19 gram per 100 gram). Cashewnötter är väldigt gott att äta som det är men även ha i exempelvis grytor.

Ät som dom är eller på mackan

Nötter är i allmänhet redo att ätas, vilket gör dem till det perfekta mellanmålet nästan när som helst på dagen. Visst kan man tycka att nötter är dyra men det är viktigt att komma ihåg att även om nötter innehåller nyttiga fetter innehåller de också väldigt mycket energi. Detta gör att du faktiskt inte behöver äta så många i taget.

Vill du få i dig nötter på annat sätt än att bara äta dem som dem är? Prova att dricka nötmjölk – idag finns det en hel del att välja på så det är bara att testa dig fram. De är gott att dricka som det är, att ha i kaffet eller tillsätta i en smoothie.  Eller varför inte köpa olika nötsmör som du kan bre på din smörgås, klicka ner i gröten eller i smoothien. Tillsammans med jordnötssmör finns många andra typer av nötsmör att hitta i affären.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar