fbpx
Hem Övrigt Vad äter vi på nationaldagen?

Vad äter vi på nationaldagen?

av Maria Starberg

Skinka till jul och ägg till påsk. Våra svenska högtider fokuserar ofta på maten, men nationaldagen har inte riktigt samma tradition ännu, kanske främst för att den inte varit helgdag längre än sedan 2005. Hur tänker vi kring maten denna dag?

Svenskarnas tio-i-topp-lista för nationaldagen

När branschorganisationen Min mat frågade 1555 svenskar vad de helst äter på nationaldagen, var följande livsmedel mest populära:

1. färskpotatis

2. jordgubbar

3. sill eller strömming

4. lax

5. grönsallad

6. färska örter som dill, persilja och gräslök

7. ägg, inklusive omelett

8. ost, dessertost

9. hårt bröd

10. frukt och bär, utöver jordgubbar

Hela 80 procent sade att de tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att välja svenska råvaror denna dag. 

Geografiskt sett skiljer sig matpreferenserna något. Var tredje norrlänning vill äta vilt, medan kvinnor i Skåne, Halland och Blekinge vill ha färsk sparris. I Stockholm är jordgubbarna viktigast. 

Grillen åker fram för 40 procent av deltagarna i undersökningen, men många väljer också att ha picknick eller äta smörgåstårta denna dag.

En ny helgdag med gamla anor

I början av 1890-talet började man i Sverige snegla på Norge och Danmark som båda firade sina grundlagsdagar. För Sveriges del lades förslag fram om att man skulle kunna fira nationaldag den 6 eller 30 november, på Gustav II Adolfs respektive Karl XII:s dödsdag. Även midsommardagen, som då alltid inföll 23 juni, och kungens födelsedag, som skulle komma att variera vid tronskifte, lades fram som förslag.  

Artur Hazelius grundade Skansen 1891. Två år senare, 1893, anordnade han en vårfest som planerades till den 30 maj–4 juni. Ett regnoväder gjorde att man fick skjuta på festligheterna som också förlängdes med en dag. I annonsen bjöd man in till “vårfestens sista dag och på samma gång stor nationalfest till firande av våra historiska minnen imorgon tisdag den 6 juni (Gustafsdagen)”. 

De historiska minnen Hazelius syftade på var Gustav Vasas kröning och därmed Kalmarunionens formella upplösande den 6 juni 1523, samt att 1809 års författning undertecknades av hertig Karl, sedermera Karl XIII, just den 6 juni. Men det dröjde innan denna dag fick formell status som nationaldag.

Svenska flaggans dag firades första gången den 6 juni 1916, på initiativ av nybildade Stiftelsen Svenska Flaggans Dag. Festligheter genomfördes på över hundra orter runtom i landet, i Stockholm skedde det på den tämligen nybyggda Stadion i närvaro av kungen. 

Först 1983 fick dagen formell status som nationaldag, och 2005 blev dagen till sist arbetsfri helgdag. Så då är det väl säkrast att vi fyller dagen med innehåll. Vad ska vi äta? 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar