fbpx
Hem Övrigt Så lyckas du med nyårsmiddagen!

Så lyckas du med nyårsmiddagen!

av Redaktionen

2020 har varit ett konstigt och annorlunda år, men när klockan slår tolv den sista december så kan vi äntligen välkomna ett nytt år! Det blir kanske inte som vanligt med en hejdundrande fest, men det behöver inte innebära att det blir tråkigt. Här guidar vi dig till hur du lyckas med en riktigt lyxig nyårsmiddag!

Snittar och tilltugg

Inled kvällen med lite festliga tilltugg! En klassiker är att göra små snittar på tunnbröd som fylls med t.ex. cream cheese, lax eller renkött. Rulla helt enkelt ihop tunnbrödet med den valfria fyllningen och skär i några centimeter tjocka skivor, gärna på sniskan! 

Eller varför inte servera baconinlindade dadlar där sött möter salt i en härlig och spännande kombination? Dela baconskivorna på mitten och linda en halv baconskiva runt varje dadel. Stek de baconlindade dadlarna runtom i smör och servera! Mums!

Vill du göra det hela extra festligt så föreslår vi att du gör ett par olika snittar och tilltugg!

Fördrink

Servera gärna en fördrink tillsammans med de inledande tilltuggen! Satsa på något enkelt men elegant, som t.ex. ett klassiskt glas med bubbel. 

Vill du göra det lite mer spexigt så kan du enkelt blanda drinkar som bellini eller mimosa som båda har mousserande vin som bas. Fyll helt enkelt ⅓ av ett champagneglas med persikopuré (för en bellini) eller apelsinjuice (för en mimosa) och toppa sedan upp med mousserande vin.

Huvudrätt

Nyårsmiddag behöver faktiskt inte betyda gratinerad hummer, det går faktiskt precis lika bra att t.ex. tillaga en saftig köttbit eller en riktigt värmande gryta. 

Brässerad oxfilé i trepepparsås med klyftpotatis (4 port)

Du behöver:

• 600 g oxfilé av mittbit
• smör
• flingsalt
• nymald peppar

Pepparsås
• 2 schalottenlökar
• 2 vitlöksklyftor
• 1 liten flaska portvin, 37, 5 cl
• 1 dl vatten
• 3 msk kalvfond
• 1 tsk kinesisk soja
• 2 tsk grönpeppar i lag
• 1 tsk grovt stött rosépeppar
• 1 tsk grovt stött svartpeppar
• 1 1/2 msk majsstärkelse
• 50 g smör

Klyftpotatis med sesam
• 1 kg bakpotatis
• 2 msk olivolja
• 2-3 msk sesamfrö
• flingsalt

Gör så här:

1. Bryn oxfilén i smör. Salta och peppra och stick in en termometer.
2. Hacka lök och vitlök. Koka upp lök, vitlök, portvin, vatten, fond, soja och peppar i en låg, vid panna. Lägg i köttet. Koka på svag värme under lock tills termometern visar 58 grader. Ös köttet några gånger under tiden.
3. Lyft upp köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Skär i skivor vid servering.
4. Rör ut stärkelsen i lite vatten och vispa ner redningen i pannan med såsbasen och låt koka i ca 2 minuter. Tillsätt smöret klickvis under tiden och ta sen av från plattan.
5. Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6-8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll 3 minuter. Ta upp och låt rinna av.
6. Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olja, sesamfrö och salt.
7. Stek i övre delen av ugnen cirka 15 minuter. Rör om då och då.

Dessert

Precis som alla andra middagar med karaktär så måste även nyårsmiddagen avslutas med något sött! Här kan du verkligen ta ut svängarna och göra precis det du tycker är godast. Varför inte baka en fruktig cheesecake, göra en semifreddo eller bränna av en riktigt god crème brûlée? Vill du göra det enkelt för dig själv så kan du med fördel välja en dessert som går att förbereda någon dag innan!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar