fbpx
Hem Övrigt Nya vanor: Så gör du egna nötsmör

Nya vanor: Så gör du egna nötsmör

av Redaktionen

Börja dagen med nötsmör på mackan eller till gröten – det lyfter vilken frukost som helst. Det finns även många hälsofördelar med att äta nötsmör. Så här gör du eget istället för att köpa dyrt i mataffären.

Hasselnötssmör

Hasselnöten är riktigt hälsosam, då den innehåller viktiga ämnen som magnesium, kalium och E-vitamin. 

Du behöver: 

4 deciliter hasselnötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 165 grader. 

2. Rosta hasselnötterna i 15 minuter i ugnen. 

3. Låt svalna. Sedan tar du bort skalet. Enklast är att rulla hasselnötterna mellan händerna eller att rulla hasselnötterna i en kökshandduk för att få bort allt skal. 

4. Lägg nötterna i en blender eller matberedare och mixa i cirka en kvart. Låt maskinen vila till och från, varannan till var tredje minut.

5. Nu är nötsmöret färdigt. Lägg det i en ren glasburk med tättslutande lock. Nötsmöret håller åtminstone i tre veckor.

Mandelsmör

Mandlar innehåller antioxidanter som förebygger hjärtsjukdomar. Mandlar har även en positiv inverkan på kolesterolnivån. 

Du behöver:

500 g mandlar
1 msk rapsolja
1 krm flingsalt 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader. 

2. Rosta mandlarna i cirka 20 minuter. Håll koll på mandlarna så att de inte bräns. Rör om då och då. 

3. Mixa tills det blir ett smör. Häll i rapsolja och flingsalt. 

4. Nu har du ett underbart mandelsmör! Förvara i en burk med tättslutande lock. 

Jordnötssmör

Klassikernas klassiker! Jordnötssmör blir lika gott på mackan eller gröten som till efterrätt med banan.

Du behöver:

5 dl rostade jordnötter
1 krm flingsalt 
1 msk rapsolja (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Lägg jordnötterna på en plåt och rosta i cirka 10–15 minuter. Ju längre du låter jordnötterna rosta, desto mer kommer de att smaka. 

3. Låt svalna. 

4. Lägg jordnötterna i en matberedare eller mixer. Mixa till en krämig konsistens. Det kan ta lite tid, och du kan behöva stanna maskinen till och från. 

5. Vill du att jordnötssmöret ska vara crunchy brukar det bli bäst att grovhacka och blanda i när jordnötssmöret är färdigt. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar