fbpx
Hem Övrigt Känner du till hot pot – en asiatisk pyttipanna

Känner du till hot pot – en asiatisk pyttipanna

av Maria Starberg

Hot pot, eller eldgryta, är ursprungligen en kinesisk rätt där livsmedel tillagas i buljong vid bordet, ungefär som fondue. Ett trevligt sätt att umgås, där du kan använda olika saker som du råkar ha hemma – lite som vår pytt. 

Från en kejserlig festmåltid …

Arkeologiska fynd visar att hot pot förekom redan under Zhou-dynastin, för cirka 3000 år sedan. Bland adeln hade varje person en egen liten bronsskål under vilken man eldade med kol. Under 1700-talet åt kejsaren Qianlong hot pot till nästan varje måltid, och när hans son, Jiaqing-kejsaren besteg tronen 1796 dukades mer än 1500 bord med hot pots för att fira. 

… till en modern festmåltid

Hot pots har blivit en folklig umgängesform. I dag finns elektriska hot pot-grytor att ställa på bordet, en del med stekhäll runtom för den som önskar det, och det går utmärkt att ställa en enkel elektrisk kokplatta på köksbordet. Men allra mysigast är det kanske med en liten gasplatta på bordet och att få laga maten över riktig eld. Det finns tvådelade hot pot-grytor att ställa över elden, i yin/yang-form, för att kunna ha två olika styrkor på buljongen så det passar alla. 

Det som utmärker en hot pot är framför allt samvaron, att ingredienserna går att variera för varje individ, och att var och en har en liten dippskål att doppa ingredienserna i efter tillagningen. 

Så här gör du

Har du en asiatisk livsmedelsbutik i närheten kan du leta efter färdig hot pot-bas att tillsätta, men annars kan du göra en egen chilipasta att blanda i buljong för styrka. Mixa 100 g torkad chili, gärna blandade sorter, 10 g skalad vitlök och 10 g skalad ingefära till en slät massa. Tillsätt bara lite åt gången av chilipastan till din hot pot-buljong, och smaka av emellan så att den inte blir för stark. 


Dipp att doppa i kan du göra av sesamolja, lite soja, lite finhackad färsk chili (eller chilipasta från ovan), en hel del riven vitlök och finhackad koriander. 

Saker att doppa kan vara svamp, tunt skivade rotsaker, bladgrönt och allehanda grönsaker, fisk, räkor, och kött som är skuret i riktigt tunna skivor så att det i princip bara behöver doppas. 

Se till att ha en matlagningspincett och en hålslev eller pastaslev i närheten, för saker som inte vill låta sig fiskas upp med ätpinnar!

I videon nedan ser du hur enkelt det är att bjuda på hot pot. Lätt som en pytt!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar