Hem Efterrätter Varför är kladdkakan så kladdig och underbart god?

Varför är kladdkakan så kladdig och underbart god?

av Maria Starberg

Sveriges absoluta favorit. Bara på Google söks kladdkaka på 110 000 gånger i månaden av svenskarna. Vi lär dig små tricks som kan göra en stor skillnad.

Kladdkaka är en kompakt mjuk kaka med chokladsmak och kladdig konsistens. Ingredienserna är mjöl, ägg, smör, socker och kakao. Kladdkaka bakas så att dess innanmäte fortfarande är kladdigt. Kladdkakan är nära besläktad med brownien.

Vispad grädde utgör ett vanligt tillbehör, liksom vaniljglass och jordgubbar. Det förekommer många olika recept på kladdkaka men den viktigaste skillnaden mellan kladdkaka och andra sockerkakor är att bakpulver inte används. Därav kladdigheten, som beror på frånvaro av luftbubblor i smeten. Kladdkaka kan även göras på blockchoklad, och får då en mer vitaktig färg.

Vem kom på receptet till kladdkakan?

− Den mest troliga förklaringen är att matskribenten Margareta Wickman som jobbade på Veckojournalen åt en väldigt god och kladdig chokladkaka på en restaurang i anslutning till en loppis i Paris. Hon lyckades få receptet och genomslaget blev enormt när det publicerades i tidningen i slutet av 1970-talet. Det hade knappt funnits en sådan kladdig och god kaka tidigare!

Varför är kladdkakan så populär?

− Den är lätt att älska och lätt att baka med ingredienser som ofta finns hemma. Kladdig choklad tilltalar de flesta.

Är kladdkakan ett svenskt fenomen?

− Kladdiga chokladkakor verkar finnas på många håll och i olika former, men kladdkaka som begrepp verkar vara unikt för Sverige och extra omtyckt just här.

Knep för perfekta kladdkakor

Mät mjölet på rätt sätt

När man mäter upp mjöl finns det en risk att det packas för hårt i måttet. För mycket mjöl = torr kaka. Väg mjölet på en digitalvåg (1 dl vetemjöl motsvarar 60 g) eller se till att hälla upp det ganska luftigt i ett mått. Skopa inte upp med ett decilitermått ur mjölpåsen – då finns det risk att det trycks ihop.

Lär känna din ugn

Ugnar kan variera i temperatur. Lär känna din ugn och stirra dig inte blind på tider och temperaturer som anges i receptet. Tänk också på att formens storlek och material spelar roll för gräddningstiden. Ju större form du använder desto snabbare gräddas kakan klart eftersom det blir ett tunnare lager smet.

Undvik varmluftsfunktionen

Varmluftsugn är bra för till exempel maränger, suffléer, wienerbröd och smördegsbakverk. Men när det gäller saker som ska vara saftiga, till exempel kladdkakor och bullar tycker jag det är bäst att använda den vanliga ugnsfunktionen.

Går det att rädda en torr kladdkaka?

Lite chokladglasyr och glass eller grädde kan hjälpa. Men i ärlighetens namn är inte torr kladdkaka särskilt gott, så finns det tid och möjlighet är det nästan bättre att baka en ny.

En fantastisk God Kladdkaka – recept

250 gram mörk choklad
1 dl kaffe, kallt, gärna starkt
250 gram smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
4 st ägg
2 krm salt
kokosflingor, till formen

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg bakplåtspapper i botten på en form (ca 23 cm i diameter).

Smörj och bröa kanterna.

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en bunke. Tillsätt kaffet.

Ställ bunken över vattenbad och låt chokladen smälta i kaffet under omrörning.

Tillsätt sedan smör och socker, lite i taget. Rör hela tiden så att smöret smälter och allt blandas väl. Ta bort bunken från värmen.

Vispa äggen lätt. Rör ner ägg och salt i chokladsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Kontrollera med sticka efter ca. 40 min.

En festlig Påsk kladdkaka

En festlig och påskig kladdkaka med vit choklad. Rivet citronskal ger kakan en syrlighet som tillsammans med chokladen blir ljuvligt fräsch och god. Garnera med påskgodis i glada färger. Sätt ugnen på 175°C.

Ingredienser

100 g smör
100 g vit choklad
rivet skal av 1 citron
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)

Garnering

ca 50 g mörk choklad (55%)
godisägg

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar), med smör eller spänn fast ett bakplåtspapper.

Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan. Bryt chokladen i bitar och lägg ner den i smöret och låt smälta under omrörning. Riv det yttersta skalet av citronen.Rör ner citronskal, socker, vaniljsocker, salt och ett ägg i taget i smör- och choklad blandningen. Blanda ner mjölet i smeten och häll i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter.

Låt kakan svalna i formen på ett galler. Lossa runt kakans kant med en kniv medan den fortfarande är varm. Låt kakan kallna.

Garnering

Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en engångsspritspåse och förslut påsen. Smält chokladen i mikrovågsugn eller i ett vattenbad.

Lägg kakan på ett serveringsfat. Klipp ett litet hål på spritspåsen och ringla över chokladen. Garnera med godis.

Du kanske också gillar