Hem Efterrätter Dags att fira kladdkakan!

Dags att fira kladdkakan!

av Maria Starberg

Den 7 november är det kladdkakans dag. År efter år letar den sig in på tio-i-topp-listor på vad svenskarna googlar mest. Vi gör årligen omkring 1,5 miljoner sökningar på kladdkaka. 

Det började på en loppmarknad i Paris på 1970-talet. Margareta Wickman, matskribent i Veckojournalen, var där och åt en delikat chokladkaka. Hon lyckades få med sig receptet hem, och publicerade det. Det blev genast en succé! Den smakade nästan mer godis, än de vanligare, lite torra och smuliga chokladkakorna svenskarna var vana vid.

Sedan dess har vi utvecklat allehanda varianter, och 2008 fick kladdkakan en egen dag. Om du vill veta mer kan du lyssna på Sveriges Radios matprogram Meny, som 2012 gjorde ett reportage om kladdkaka, där de både intervjuar Margareta Wickman och bakar kladdkaka tillsammans med Mia Öhrn.

Youtubern Matgeek tipsar i videon nedan om hur du gör den kladdigaste kladdkakan, med brynt smör som ger den lite lätt nötig smak. Vill du hellre ha en kladdkaka med extra allt kan du testa den här


Du kanske också gillar