fbpx
Hem Dryck Sanningen om koffeinfritt kaffe

Sanningen om koffeinfritt kaffe

av Maria Starberg

Kaffe är en av världens mest populära drycker, och även om svenskarnas kaffedrickande tycks ha halkat ner i statistiken på senare tid så förbrukar svensken i genomsnitt 8,2 kilo kaffe per år. Det är inte lite det! Men av olika skäl – till exempel högt blodtryck, hjärtklappning eller sömnproblem – vill flera av oss dra ner på mängden koffein och ändå få ha vårt älskade kaffe kvar. Koffeinfritt kaffe kan då vara lösningen, men vad är det egentligen?

Hur blir kaffet “koffeinfritt”?

Till att börja med kan vi slå fast att det vi kallar koffeinfritt kaffe fortfarande innehåller en gnutta koffein. För att få kallas koffeinfritt kaffe inom EU ska 99,9 procent av allt koffein ha avlägsnats – i USA räcker det med 97 procent. Det finns några olika metoder för att dra ur koffeinet ur bönorna. Vanligast är att de tvättas före rostningen, med diklormetan eller etylacetat. På senare år har man också börjat använda superkritisk koldioxid under högt tryck. 

För- och nackdelar med koffeinfritt kaffe

Om du dricker kaffe för den uppiggande effektens skull är det definitivt tokigt att välja koffeinfritt. Då är det kanske bättre att du unnar dig en kopp kaffe med koffein på morgonen, och låter bli det helt under eftermiddagen och kvällen. Kanske är det egentligen den här uppiggande effekten många saknar när de säger att koffeinfritt kaffe inte smakar lika gott som “vanligt” kaffe? 

I en studie vid Piedmont–Mercer Center for Health and Learning i USA, fann forskarna att koffeinfritt kaffe kunde höja nivåerna av apolipoprotein 2 och fria fettsyror, två riskmarkörer för hjärtsjukdom. Teorin är att det beror på valet av bönor. Till koffeinfritt kaffe väljs ofta den mer smakrika bönan Robusta, för att väga upp att en del smak försvinner under framställningen. Robusta innehåller mer fett än den vanligare bönan Arabica. 

Samma forskare noterade också att hos överviktiga personer, med ett BMI över 25, ökade nivåerna av det goda kolesterolet HDL2, så för den som är överviktig och har normala värden av apolipoprotein 2 kan faktiskt koffeinfritt kaffe vara nyttigt. För övriga gäller det att röra sig lite mer för att bränna det extra fettet i koffeinfritt kaffe. 

Till syvende och sist är det kanske lika bra att dricka det kaffe du tycker är godast, och reglera mängden så att du mår bra.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar