fbpx
Hem Dryck Är det hälsosamt att dricka öl?

Är det hälsosamt att dricka öl?

av Maria Starberg

Frågan råder fram och tillbaka, är det hälsosamt att drick öl även fast drycken innehåller alkohol? Kan man dricka alkohol i viss mängd utan att det har skadliga effekter? Det ska vi ta reda på i den här artikeln.

Att dricka sig redlös är nog något vi alla kan vara överens om att det inte är särskilt hälsosamt, varken för kropp eller knopp. En viss mängd alkohol kan dock få oss att fundera över motsatsen, vi blir avslappnade och känner oss allmänt mer energifyllda. Vilken alkoholsort vi väljer har olika effekt på hur vi reagerar, och vilken mängd alkohol den innehåller.

Vad innehåller öl?

Just öl skiljer sig ganska bra från både vin och sprit och tillverkas vanligtvis från råvarorna malt, humle jäst och vatten. Ämnen som förser kroppen med både näring och energi. Öl är en dryck som är rik på B-vitaminer, magnesium, fosfor, kalium och kalcium.

Genom att förtära drycken öl finns det en en rad punkter som pekar på att det kan vara en hälsosam dryck på olika sätt. För de som är känsliga mot alkohol kan välja alkoholfri öl men ändå ta emot hälsofördelarna. I grund och botten handlar det om att dricka alkohol i måttlig mängd för att undvika negativa effekter.

5 Hälsofördelar med att dricka öl

  • En bra näringskälla- Öl innehåller ett flertal vitaminer som kroppen behöver.
  • Kan användas som en återhämtningsdryck efter träning– Öl innehåller kolhydrater som kroppen behöver efter träning för optimal återhämtning.
  • Minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar- Studier visar att en viss mängd öl i måttlig konsumtion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Stärkande för skelettet- Framförallt mörk öl har enligt studier stärkande effekt på skelettet.
  • Bättre immunförsvar- Öl innehåller antioxidanter som bygger upp och skyddar kroppen mot sjukdomar.

Med det sagt finns det en rad olika indikatorer som pekar på att öl har vissa hälsofrämjande effekter på oss människor. Knäpp upp en kall öl med gott samvete och njut av den törstsläckande drycken. Se dock till att hålla det i en måttlig mängd så att alkoholen inte tar över de fina fördelarna med drycken öl.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar