fbpx
Hem Övrigt Vad är egentligen hunger?

Vad är egentligen hunger?

av daniel norin

Vi blir alla hungriga och det finns bra skäl till det. Men hur fungerar det egentligen?

Vår kropp kräver energi för att fungera och mat är vår källa till energi. När vår energi börjar ta slut så signalerar kroppen det med att vi får en hungerkänsla. Det här är den enkla förklaring men vi ska utveckla den så att ni förstår bättre vad som händer i våra kroppar.

Homeostatiskt vs Hedonisk avgör vår hungerkänsla

Det finns två typer av system som kan få oss att känna hunger. Det ena är s.k homeostatiska vilket är ett komplext system av signaler i vår kropp. Det är hormonerna som heter Grelin även kallat hungerhormon som börjar öka när energin tar slut. När vi äter så avtar hormonet. Så Grelin är en central del för att balansera upp energinivåerna som vår kropp behöver.

Men vår känsla att vi mättar hungern (får i oss energi) signaleras på flera ställen. Det börjar i munnen och sedan ner i magen och i tarmarna. Dessa signalera åker upp i hjärnan där andra hormoner börjar produceras eller avta.

Det bästa sättet att få ned hungerkänslan är att börja äta. Bra och mångsidig kost är det bästa för att få en bibehållen mätnadskänsla. Sötningsmedel kan lura hjärnan att tro att du inte har ätit lika mycket som du egentligen har. En annan typ av mat man bör vara försiktig med är ultraprocesserad mat, de har höga mängder fett och socker. De har en stark stimuleringspåverkan och är beroendeframkallande. Den typen av signaler är starkare än de normala och gör att man äter för att stimulera sig och inte för att man verkligen behöver energi.

När man inte behöver äta fast man ändå äter så är man inne på hedonisk hunger. Principen är att man blir hungrig så fort man utsätts för frestelser (vi ser godiset vid kassan på ICA) eller för ämnen som gör att vi får en välbehaglig känsla. Socker är ett sådant ämne som ger oss en välbehaglig känsla. Den frigör hormoner som t.ex dopamin.

Den här typen av illusion är svår och komplex eftersom vi är alla olika och reagerar olika på hedonisk hunger. Men det är en rävax eftersom det är oftast snabbmat, godis m.m som ger den snabbaste kicken och man behöver mer och mer av den för att stimuleras. Bieffekterna är många om man inte har kontroll över sin hedoniska hunger och kan leda till allvarliga problem fysiskt och psykiskt.

Att känna hunger är viktig men lika viktigt är det att förstå hur väl vi lurar oss själva. Vill man få expertråd inom ämnen så kan man ta kontakt med en kostrådgivare.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar