fbpx
Hem Recept Olika typer av pasta – och vad du kan laga med dem!

Olika typer av pasta – och vad du kan laga med dem!

av Redaktionen

Spaghetti, fusilli, pappardelle… det finns en rad olika typer av pasta. Några sorter har säkert varit på din tallrik många gånger och andra kanske du inte ens hört talas om?

Då det finns så många typer och former, kan pasta lagas på många olika sätt. Som exempel en klassisk penne arrabiata, en spaghetti marinara eller en härligt god lasagne. Det är väl det som är det fiffiga med pasta – att det är så enkelt samtidigt som det går att variera till att bli helt olika rätter.

Låt oss gå igenom några pastasorter och vad du kan använda dem till

  • Spaghetti

Kanske den mest klassiska pastasorten, i alla fall här i Sverige. Den förmodligen mest kända varianten är spaghetti bolognese där spaghettin paras ihop med en köttfärssås. Spaghetti passar bra till en massa kött och grönsaksrätter men är även god som den är med lite vitlök och olivolja.

  • Penne

En rund, tubliknande form med diagnola snitt i varje ände. Tack vare denna form passar penne bra till rätter som har en tjock och krämig sås då den låter såsen komma in i tuben där den också hålls på plats. En populär rätt är penne arrabiata (en klassisk tomatsås). Den är även den bästa typen att använda om du vill göra en ugnsbakad pastarätt; exempelvis ugnsbakad penne med mozzarella.

  • Rigatoni

Precis som penne är rigatoni tuber med små längsgående fåror på utsidan. Skillnaden? Jo, rigatoni är något vidare och kapas rakt istället för diagonalt. Därför passar den bra till lite mer ”chunky” såser som har större bitar (exempel grönsaker) i sig. 

  • Fusilli

Det här är pastan som ser ut som en skruv – du kommer nog ihåg den från din tid i skolmatsalen. Fusilli håller såser väldigt bra men är nog som mest populär att ha i en pastasallad.

  • Pappardelle

En bred pasta som är väldigt bra att kombinera med kraftiga köttbaserade såser. Den används mest i ragu eller bolognese men passar även bra till skaldjurssåser. 

  • Cannelloni

Det här är stora pastarör eller tuber som man antingen kan köpa platta eller färdigrullade. Cannellonirullen kan man sen fylla med lite vad som helst, beroende på vad man tycker om. Den mest vanliga varianten är nog spenat och ricottaost.

  • Lasagne

Du förknippar nog ”lasagne” med en speciell rätt – men egentligen är det själva pastaplattan som heter lasagne. Denna pasta används till största del i ugnsbakade rätter, där den mest kända är just köttfärslasagne. Här varvas köttfärssås mellan lager av plattor och béchamelsås. Man får inte glömma bort att ha ett lager av ost längst upp på toppen, innan man ställer in den i ugnen. Men här är kombinationerna också oändliga! Istället för köttfärs så kan du ha sojafärs, svamp eller haloumi.

  • Makaroner

Nog en av barnens favorit. I alla fall i kombination med köttbullar och ketchup – och det är väl inte så konstigt kanske. Makaroner är små, söta och enkla att äta.

  • Risoni

Kanske inte så vanliga i det svenska köket. Dessa är så små att man oftast misstar det för att vara ris (därav namnet). Risoni är utmärkt att ha i en sallad, exempelvis risonisallad med halloumi. Det kan också ge bra konsistent till soppor.

Lycka till i den underbara pastadjungeln!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar