fbpx
Hem Recept Så lyckas du med din hemmagjorda pizza

Så lyckas du med din hemmagjorda pizza

av Redaktionen
  • Pizzadegen är A och O

Det är inte alltid man orkar stå och göra egen pizzadeg. Men istället för att köpa en tråkig färdigpackad deg i en matvarubutik så rekommenderar vi att du går till en bra pizzeria och införskaffar dig din deg. Innan du börjar laga din pizza så behöver du säkerställa att degen är rumstempererad. Då blir den smidigare och enklare att forma. Se till att mjöla allt som degen kommer i kontakt med – på köksbänken och dina händer. Du vill inte att degen ska fastna i något.

  • Olika typer av mozzarella

Ett knep är att använda sig av färsk mozzarella och riven mozzarella som man köper i påse. Lägg först ut bitar av den färska mozzarellan för att sen toppa med den rivna.

  • Tips när du toppar

Vissa toppings, som exempelvis paprika, kronärtskocka, lök, stekt köttfärs, oxfilé eller skinka ska du lägga på pizzan innan du gräddar den. Andra livsmedel som exempelvis charkuterier, rucola, gräddfil, fetaost, färsk basilika, fikon, valnötter eller löjrom vill du lägga på efteråt. Tänk på att inte lägga för mycket saker på din pizza så den blir för tung.

  • Tomatsåsen behöver inte vara komplicerad

Tricket för en riktigt bra tomatsås är att använda sig av bra tomater. Om du köper en färdig tomatsås så var noga med att titta på innehållet. Du vill bara ha tomater och salt, inget annat. Därför rekommenderar vi att göra egen tomatsås. Vit pizza? Ta vispgrädde, lägg till lite örter och mixa i matmixer tills den blir lagom tjock. Ett annat alternativ är att använda sig av crème fraiche.

  • Pricken över i:et

Avsluta alltid din pizza med lite lagrad ost och olivolja. Även om det redan finns massa ost på pizzan så är detta sista steg otroligt viktigt. Det är precis som när du river parmesan och ringlar olivolja över din pastarätt. Utan denna sista ”touch” skulle inte pastarätten vara komplett.

  • Pizzasten är något att rekommendera

Din pizzadeg kräver en varm yta att bli tillagad på – annars torkar den lätt ut. Pizzan kommer heller inte att bli lika krispig som den blir på en riktig bra restaurang. En pizzasten är ingen dyr investering – och går hur bra som helst att ha i en vanlig ugn.

  • Kött eller inte?

Att ha kött på pizza är verkligen inte en nödvändighet. Det finns så mycket annat gott som du kan ha på. Om du vill ha kött på din pizza så är det lite du bör tänka på. Som vi skrev ovan föredrar vi att lägga på köttet (korv och charkuterier eller vad du än väljer) efter att pizzan varit i ugnen.

Att lägga på det innan kan förstöra pizzan eftersom det gör att fettet från köttet smälter ut och gör den för flottig. Lägger du istället på några bitar direkt när du tar ut den från ugnen hinner den smälta alldeles lagom. Tänk också ”less is more” när du toppar med kött. Det är lätt att ösa på för mycket.

  • Dryck till pizzan

Öl är gott. Men kan bli lite för mäktigt att dricka till en pizza som redan innehåller mycket kalorier. Om du vill ha alkoholhaltig dryck är vin bäst. Det passar utmärkt till tomatsås och är betydligt mer lättare än en stor stark.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar