fbpx
Hem Recept Använd äpplen i såväl huvudrätt som efterrätt

Använd äpplen i såväl huvudrätt som efterrätt

av Redaktionen

Är din trädgård full av vackra äppelträd så finns det en mängd bra sätt att ta vara på skörden. Äpple är en tacksam ingrediens i många maträtter, men det finns också en rad efterrätter där ett par äpplen kan göra underverk. Äpple är dessutom en frukt som det är svårt att tröttna på, så du kan ha i den i allt från huvudrätt till fikabröd utan att behöva skämmas.

Gryta med äpple och vitkål – det här behöver du:

  • 4 hg benfritt griskött eller ett plantbaserat alternativ
  • 2 äpplen
  • 2 röda lökar
  • 1 klyfta vitkål
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk curry
  • 1,5 kryddmått vitpeppar
  • 3 dl buljong
  • Klippt persilja
  • Klippt dill

Så här gör du:

  • Skär grisköttet/vegoköttet i små skivor.
  • Skala den röda löken och skär den i skivor.
  • Bryn lök och kött var för sig i lite smör i en gryta.
  • Skär äpplena i klyftor.
  • Skär vitkålen i strimlor.
  • Tillsätt vitkål, äpplen, kryddor och salt.
  • Späd med buljongen.
  • Låt allt sjuda under lock i ca 25 minuter.
  • Strö över med klippt persilja och dill.
  • Servera med klyftpotatis.

Äppeltosca – det här behöver du:

  • 6 äpplen
  • 50 g mandelspån (skållad flagad mandel)
  • 0,5 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk vetemjöl

Så här gör du:

  • Skala och dela dina äpplen i halvor.
  • Lägg halvorna i en ugnssäker form. Kupiga sidan ska vara uppåt.
  • Blanda toscasmetens samtliga ingredienser i en kastrull. Låt smeten koka upp under omrörning.
  • Bred smeten över dina äpplen.
  • Grädda i ugn (ca 225 grader) tills äpplena mjuknat och toscan fått färg (ca 15 minuter).
  • Servera med vispad grädde.

Flan Parisienne – det här behöver du:

  • 3 äpplen
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl aprikospuré

Så här gör du:

  • Hacka samman smör och mjöl till pajdegen.
  • Tillsätt vatten och arbeta sedan ihop degen snabbt.
  • Låt din deg vila på ett kallt ställe i 1 timme.
  • Kavla ut degen till en stor rund kaka. 
  • Lägg kakan på en smord plåt.
  • Skala äpplena och kärna sedan ur dem.
  • Skär äpplena i tunna klyftor.
  • Fördela klyftorna på degen.
  • Strö över sockret.
  • Grädda i ugn i 30 minuter (ca 225 grader).
  • Bred aprikospurén över din kaka medan den fortfarande är varm.
  • Servera med vispad grädde och bär.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar