fbpx
Hem Råvaror Se vad skogsskafferiet har att erbjuda- 5 ätbara växter i naturen

Se vad skogsskafferiet har att erbjuda- 5 ätbara växter i naturen

av Maria Starberg

Tar man en promenad genom skogen eller längst beväxta vägar, är det inte helt omöjligt att stöta på både den ena och den andra växt som faktiskt går att äta. Intressant för den som vill ta del av naturens goda nyttigheter.

Mynta- En ört som vi nog alla känner till ganska väl. Den växer vilt runt om i sverige och finns i hela 25 arter. Mynta används och lämpar sig i matlagning, efterrätter drinkar och även som läkemedel.

Harsyra- En växt med syrlig smak som även den växer vilt runt i sverige. Den trivs bäst i skuggiga skogsområden och breder ut sig i stora klungor. Harsyra är en smakrik växt som går att använda som komplement i sallader och olika såser. Även denna växt har genom tiderna används som läkemedel. Främst för att bota feber och urinvägsinfektioner.

Kirskål- En växt som säkert inte alls klingar bekant i allas öron. Man brukar säga att det är grönsaken som glömdes bort. Kirskål går i näringsväg i hand med spenat och kan användas i soppa och sallad.

Ramslök- Vad är inte bättre än att kunna plocka sin egen lök i naturen? Det är en växt som har ett utseende av grässtrån med en blomma på toppen. Båda delarna går att äta och har en liknande smak av gräslök och vitlök. Ramslöken passar alldeles utmärkt i sallader eller att koka soppa på.

Maskros- Visste du att denna växt är ätbar? Maskrosbladen har en rad olika medicinska effekter. Den har bland annat en läkande effekt mot eksem och är urindrivande. Den kan användas som en aptitretare för den som vill hålla sig borta från sötsug, då växten är besk i smaken. Maskrosbladen kan man koka till saft eller sirap, även jäsas till vin som vill utforska maskrosens andra egenskaper.

Ut i naturen och se vad skogsskafferiet har att erbjuda, det finns mer ätbart än vad man kan tänka sig!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar