fbpx
Hem Råvaror Okra – Så kan du använda frukten i matlagning  

Okra – Så kan du använda frukten i matlagning  

av Redaktionen

Okra är en mångsidig och näringsrik frukt som används i matlagning över hela världen. Dess unika smak och konsistens gör den till ett utmärkt tillskott i olika rätter. Om du är nyfiken på att prova okra i ditt kök kommer här några tips och recept som kommer att få dig att bli förtjust i denna härliga (men något ovanliga) frukt.

Rik på viktiga vitaminer och fibrer  

Okra är rik på kostfiber, vitaminer (som C och K) samt mineraler som kalcium och kalium. Dessutom är den en naturlig källa till antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper. Så låt oss ta reda på hur du kan dra nytta av denna fantastiska frukt i matlagningen.  

Använd till 

Grytor 

Först och främst är okra perfekt för att göra grytor och soppor mer fylliga och smakrika. När du tillagar okra frigörs en slemmig substans som fungerar som ett naturlig förtjockningsmedel. Du kan skära okra i skivor och tillsätta den till din favoritgryta eller soppa för att ge extra konsistens och smak. Den fungerar särskilt bra i tomatbaserade rätter.  

Stek den 

En annan populär användning av okra är att steka den. Skär okra i mindre bitar och blanda dem med kryddor och mjöl innan du steker dem i olja. Resultatet blir krispiga och smakrika okrabitar som passar som ett läckert tillbehör eller till och med som ett hälsosamt snacksalternativ. Servera dem med en yoghurtsås eller ett örtsmör för att få en perfekt balans av smaker.  

Vegetariska curry-rätter 

Okra kan också vara huvudingrediensen i vegetariska rätter, särskilt om du letar efter ett alternativ till kött. Du kan göra en härlig okra curry genom att steka lök, vitlök och kryddor tillsammans med okra och tillsätta kokosmjölk eller tomatsås. Låt det puttra tills okran blir mjuk och absorberar alla härliga smaker. Servera med nykokt ris eller naanbröd för en smakrik och mättande måltid.  

Pickla

Om du är sugen på att experimentera kan du prova att använda okra i sallader eller till och med i picklade form. Skär okra i mindre bitar och marinera dem i en blandning av ättika, salt och kryddor. Låt dem stå i kylen i några dagar för att få fram den perfekta syrliga och krispiga smaken. De picklade okrabitarna kan sedan användas som ett spännande tillbehör till burgare, wraps eller sallader.  

Ånga den 

Om du vill njuta av okra på ett lite mer hälsosammare sätt kan du ånga den i stället för att steka eller koka den. Ångad okra behåller dess näringsämnen och ger en lättare och fräschare smak. Skär okra i längre bitar och placera dem i en ångkokare eller över kokande vatten. Ånga dem i cirka 5-7 minuter tills de blir lite mjuka. Servera ångad okra som en sidorätt eller blanda den i sallader för att få ett härlig crunch.  

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar