fbpx
Hem Övrigt Så firas nyår i 7 olika länder

Så firas nyår i 7 olika länder

av Maria Starberg

Hur vi firar nyår varierar mellan individer, familjer, länder och kulturer. Ibland är det full fest i fokus, ibland är det viktigt med ritualer som ska bringa lycka det kommande året. Här presenteras sju olika traditionella nyårsfiranden, från olika delar av världen. 

1. Hogmanay med fackeltåg i Edinburgh, Skottland

Här pågår nyårsfirandet i dagarna tre. Redan den 30 december bildar 8000 uppsluppna fackelbärare en flod av eld genom gatorna i gamla stan. I sällskap av säckpipstoner och trumvirvlar vandrar de från Parliament Square till Calton Hill.

På självaste nyårsafton samlas de till cèilidh, en fest med folkmusik och traditionell dans, och tar några wee dams, huttar av skotsk whisky. 

Om inte baksmällan är för tung fortsätter festen även på nyårsdagen, och de modigaste klär ut sig för att delta i Loony Dook, ett dopp i iskalla Firth of Forth strax utanför staden. 

2. Druvätning i Spanien

I Spanien har de knäckt frågan om hur man ska kunna hålla sina nyårslöften. För vart och ett av de tolv slagen vid midnatt äter de en vindruva. Helt lätt är det inte, men för den som lyckas bäddar det för ett framgångsrikt år. 

Fira Nochevieja på Puerta del Sol i Madrid, med 12 vindruvor i ena handen, och ett glas cava i den andra. En riktig folkfest natten lång. 

3. Krossa tallrikar i Danmark

Hela året får man samla på sig kantstött porslin, för att på nyårsnatten gå runt och krossa det mot dörrarna hos vänner och grannar. Ju mer skärvor som ligger utanför din dörr på nyårsdagsmorgonen, desto mer populär är du. 

4. Hoppa över sju vågor i Brasilien

I Brasilien är de bra på festligheter, och om du tar dig till stranden Copacabana i Rio de Janeiro på nyårsafton, får du inte bara roligt utan dessutom tur hela nästa år genom att hoppa över sju vågor. Du får bonuspoäng om du klär dig i vitt för att bringa fred, och om du tar med dig blommor att offra till havsgudinnan. 

5. Multirättersmåltid i Estland

Om du gillar mat är Estland stället för att fira in det nya året. Här är det inte trerätters som gäller, utan du bör äta sju, nio eller tolv rätter. Traditionen säger att så många rätter som du äter, så många mäns – eller kvinnors – styrka får du för det kommande året. Som tur är behöver du inte äta upp allt på tallriken. Om du lämnar lite blir förfädernas andar glada. 

6. Låt klockorna ringa 108 gånger i Japan

På det japanska nyåret, ōmisoka, ringer klockorna i buddhisttemplen in det nya året. De ringer dock inte bara 12 gånger, utan 108. Enligt den buddhistiska traditionen har vi 108 begär, och sålunda även 108 källor till lidande. Klockringningarna ska minska begärens negativa inflytande. Om du är i Tokyo rekommenderas att du tar dig till det fantastiska templet Zōjō-ji. 

7. Dansa maskerad i Junkanoo på Bahamas

Junkanoo firas både annandag jul och på nyårsdagen. Traditionen tros ha startat i slutet av 1700-talet, då slavarna fick lämna plantagerna för att fira julen tillsammans, med musik, dans och vackra kläder. 

Det är oklart varifrån namnet Junkanoo kommer. En teori är att det kommer från hjälten John Canoe, en annan att det kommer av franskans gens inconnus, okänt folk, för att deltagarna bar masker. 

I en vild karneval far dansare fram på gatorna till rytmer från getskinnstrummor, ofta fram till klockan tio på morgonen nästa dag. Häng med så länge du orkar. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar