fbpx
Hem Vegetariskt Skott och groddar – odla snabbt och lätt året om

Skott och groddar – odla snabbt och lätt året om

av Maria Starberg

Böngroddor och ärtskott på mackor och i sallader är vanligt förekommande, men det finns så mycket mer nyttigt som du enkelt kan odla från frön. Att på bara några få dagar se ärter, linser, bovete och senapsfrön börja växa och spira loss i ditt eget kök är fantastiskt!

Näringsmässig jackpot att grodda och odla skott

I de späda skotten och groddarna, där växten är i början av sin tillväxt, är vitamin- och näringshalten mångfaldigt högre jämfört med stora grönsaker. De är som små näringsbomber laddade med protein, fibrer och mineraler. Dessutom är de smakliga och aromrika.

Du kan grodda och odla skott av ärtväxter (ärter, bönor, linser, alfalfa), av korsblommiga växter (rädisa, senap, rättika, solros, krasse), gräsarter (bambu), mållväxter (rödbeta, mangold) och kålväxter (broccoli, mizuna). Vissa frön, som gula ärter, hittar du i matvarubutiken, andra kan du köpa på nätet. Bland annat Sproutly.se har frön, råd, tillbehör och smaskiga recept.

Alfalfagroddar toppar ett hårdkokt ägg.

Groddar och skott används som smaksättare på smörgåsen eller i salladen. De kan också användas i soppor, grytor, wok, såser m.m. och bör då tillsättas sent i anrättningen för att behålla form, smak och vitaminer. 

Vad är egentligen groddar och skott?

Groddar: Växtens embryo, dvs. förstadium. De är oftast vita eller lätt gröna minitrådar med fröskalet kvar i ena änden. Exempel: Alfalfagroddar, böngroddar och linsgroddar. 

Rädisgroddar

Skott: Utskjutande växtdel, antingen huvudskott eller sidoskott. Vanligtvis gröna, korta eller halvlånga tunna stjälkar med blad i toppen. Exempel: Ärtskott, solrosskott och kryddkrasse. Det finns dock grova skott till exempel bambuskott. 

Vackra ärtskott.

Grodda – gör så här

  • Skölj fröna i kallt vatten i ett durkslag, eller i en sil för små frön. Lägg dem sedan i blöt i kallt vatten i en bunke minst 8 timmar, gärna över natten. 

  • Häll av dem i durkslaget, skölj noga och ställ durkslaget över bunken. Lägg en handduk över. Skölj fröna två till tre gånger om dagen. 

  • Det går också att grodda i en glasburk med nätlock, eller en bit glest linnetyg fäst med gummiband. Gör på samma sätt som med durkslaget, men låt burken stå snett nedåtlutad, till exempel i diskstället mellan sköljningarna. Det finns också groddställningar med ett antal våningar. De är bra om man vill grodda flera sorter samtidigt. 
Späda broccoligroddar är trendig superfood, här dekorerar de en fruktsallad.

Några goda groddar

Alfalfa 

En enda matsked frön ger hela 5 dl groddar. Alfalfa passar bäst att grodda i burk (inte i sil/durkslag). De tunna små groddarna gör sig bäst råa och vinner inte på att värmas. Strö över mackan eller krispa till en wrap. Boosta smoothien med mixade groddar.

Blötläggning: Minst 6 timmar, men gärna över natten.

Groddning efter blötläggning: 3–5 dygn.

Bovete 

Bovetet ger utdelning direkt, på bara ett dygn växer små söta svansar ut. Välj helt bovete. Skölj kornen cirka 30 sekunder i hett vatten i en sil eller ett durkslag innan de groddas för att tvätta bort ett ämne som heter fagopyrin, som annars kan irritera hud och ögon. Använd groddarna till rå eller kokt gröt, baka bröd, rosta till crunch som är supergott i både granola och energibollar. 

Blötläggning: Cirka 8 timmar, men upp till ett dygn går bra.

Groddning efter blötläggning: Cirka 2 dygn.

Linser

Röda, gröna och svarta linser går alla lätt och fort att grodda. De ökar imponerande mycket i volym, 1 dl linser blir till 8 dl groddar! Tänk på att välja hela linser. Råa ger de krisp i en sallad, eller släng dem i en wok eller mixa till vegobiffar.

Blötläggning: Cirka 8 timmar, gärna över natten.

Groddning efter blötläggning: 2–4 dygn.

Quinoa 

Vit quinoa är lätt att grodda, och går otroligt snabbt. Svart och röd quinoa däremot är svåra att få att gro. Quinoagroddarna blir mjuka men ändå med gott tugg, med en svagt nötig smak med en liten beska. Goda råa i en sallad, eller frästa med grönsaker. Använd också groddarna i brödbak, till gröt eller rostade i en granola.

Blötläggning: Minst 6 timmar, men gärna över natten.

Groddning efter blötläggning: 1–1 1/2 dygn.

Gula ärter

Vanliga superbilliga soppärter blir till finfina groddar. Groddarna har en söt, lite nötig smak. De passar bättre lagade än råa. Mixa dem till falafel eller vegobiffar, eller koka kort och mixa till hummus. Om man groddar ärterna först går det fortare att koka ärtsoppa, och den blir också snällare för magen.

Blötläggning: Minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn.

Groddning efter blötläggning: 3–5 dygn.

Odla skott – gör så här

Skott, eller mikrogrönt som det också kallas, skiljer sig från groddar genom att man klipper av och bara äter stjälk och blad. Det finns olika metoder att odla, generellt kan man säga att större frön, som ärter och solrosfrön, odlas bäst i jord, medan mindre frön, som inte behöver blötläggas, som krasse, rädisa och senap, funkar bra på vanligt hushållspapper. 

  • Lägg hushållspapper på en tallrik, fukta pappret med en blomspruta. Strö över frön. Duscha igen med vatten. Täck eventuellt med plastfolie, men utan att det sluter tätt. Låt stå på köksbänken. Håll fuktigheten jämn. 

  • Efter 1–2 dagar, när fröna spruckit upp, ställ dem på fönsterbrädan. Fortsätt att hålla en jämn fuktighet. Skörda efter 5–10 dagar. 
Rödbetsskott – nyttigt och dekorativt .

Broccoli 

Forskning har visat att broccoliskott på grund av höga halter av det skyddande ämnet sulforafan är verksamt mot vissa cancerformer. Skotten växer snabbt. En tydlig kåldoft sprider sig under groddningen, men smaken är förvånansvärt mild. Mixa i smoothie, klipp över mackan eller ner i en sallad.

Blötläggning behövs inte, strö direkt på hushållspapper. Ätbar växt om 5–7 dagar.

Ärtskott 

Tänk att torra gula ärter kan bli till slingriga gröna skott! Visst tar det lite tid, nästan två veckor, men det är det värt. Är bäst att odla i jord. Blötlägg ärterna minst 12 timmar. Häll ut ärterna tätt på ett cirka 3 cm tjockt lager jord, till exempel i ett ursköljt mjölkpaket delat på längden. Tryck till lätt med handen så att de förankras i jorden. Duscha med blomspruta. Täck med plastfolie, men utan att den sluter helt tätt. Duscha då och då; jorden ska vara fuktig, men inte blöt. Ställ kärlet ljust när skotten börjat växa upp så smått, efter 2 till 4 dagar. Håll fuktigheten jämn.

Senapsskott

Bruna och gula senapsfrön som säljs på påse i kryddhyllan växer på en knapp vecka till piggt peppriga skott. Använd skotten som krydda. I alla sammanhang där senap används blir skotten en kul ersättare – klipp över skinkmackan, strössla över korv eller ärtsoppa. Strimla i såser och dressingar.

Blötläggning behövs inte, strö direkt på hushållspapper. Ätbar växt om 5–7 dagar.

Rädisa 

Växer snabbt. Fröerna säljs framför allt på nätsajter. China rose ger vackert rosa stjälkar, sango blir mörkt lila medan daikon ger gröna skott. Det vita luddet som utvecklas under de första dagarna är inte mögel, utan fina rottrådar som bildas.

Blötläggning behövs inte, strö direkt på hushållspapper. Ätbar växt om 4–6 dagar.

Hur ska man förvara groddar och skott?

Ät upp groddarna så snart som möjligt. Förvara i kylskåp i en förpackning som får vara lite öppen så de kan andas. Exakt tid för hur länge de håller i kylen är svårt att ge, använd dina sinnen för att avgöra om de är fräscha. Är du osäker är det bättre att hetta upp groddar och skott genom att koka, steka och fritera dem. Eventuella bakterier dör vid cirka 70° C.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar