fbpx
Hem Övrigt Det spanska köket – ett kreativt sätt att laga mat

Det spanska köket – ett kreativt sätt att laga mat

av Maria Starberg

Det spanska köket har starka influenser av olika regionala kök och historien har hjälpt till att forma kulturens mattraditioner.

Det spanska köket – en överblick

Många matälskare anser att den spanska maten är okomplicerad och jordnära. Ingredienser kan hittas med enkelhet då de odlas lokalt. I det traditionella spanska kökets historia har matlagningen varierat från region till region på grund av Spaniens geografi. Spanien har bergskedjor som går kors och tvärs över landet. Bergen bildar en naturlig gräns som har gjort kommunikation och transporter svåra inom landet ända till den senare delen av 1900-talet.

Många spanska rätter har inte förändrats, vad gäller hur de tillagas och ingredienserna som används. Araberna har bidragit enormt till den spanska matkonsten. Amerikaner och européer har också influerat det spanska köket. I regel är det spanska köket fräscht, rikligt och smakrikt.

Vad är så speciellt med ingredienserna i det spanska köket

Precis som alla sorters kök har de spanska rätterna sina egna grundläggande ingredienser: olivolja och vitlök. Men på grund av regionala skillnader kan andra ingredienser skilja sig åt, medan olivoljan och vitlöken stannar.

Dessa är några av de vanligaste ingredienserna i det spanska köket:

  1. Olivolja – de flesta spanska recept kräver olivolja eller fett. Spanien är världsledande i produktionen av olivolja och oliver växer främst i södra Spanien, och särskilt i regionen Andalusien. Detta är den främsta anledningen till att många spanska rätter använder sig av olivoljan.
  2. Skinka – många spanska rätter kräver skinka eller jamon. Spanjorerna värderar sin skinka högt och skinkan återfinns i många spanska recept.
  3. Skaldjur och fisk – Spaniens geografiska lokalisation på den iberiska halvön gör att landet är omringat av vatten. På grund av detta finns det rikligt med skaldjur och fisk i landet. Spanjorerna äter alla sorts havsdjur från fisk, skaldjur, bläckfisk och ål, och har speciella recept för alla havsdjur.
  4. Korv – har du någonsin smakat en chorizo? Detta är en korv av fläsk som blandats med paprika och kommer i olika varianter. Spanska familjer lagar ofta sin egen chorizo inför vintern. De hänger sin chorizo i källaren eller på vinden för att torka tills det är dags att äta korven.
  5. Ägg – är en viktig ingrediens i många recept som omeletter, efterrätter och sallader.
  6. Kyckling – tillreds på många olika sätt, men friterad eller stuvad kyckling är särskilt vanligt i det spanska köket.
  7. Frukter och grönsaker – spanjorerna är mycket förtjusta i frukter som efterrätt eller som mellanmål. Sauterade grönsaker ses ofta på bordet, och de vanligaste tillhör paprika, aubergine och zucchini.
  8. Baljväxter – alla sorters bönor äts regelbundet. De har alla sorter i det spanska köket. De anses vara en stapelvara och konsumeras oftare än bröd.
  9. Nötter – mandel, hasselnötter och valnötter är alla vanliga i många spanska recept.
  10. Örter och kryddor – vitlök, lök, oregano, rosmarin och timjan.

Hur måltider tillagas på spanskt sätt

Grytor är vanligt i det spanska köket och kallas vid olika namn, såsom cocido, olla, pote, guiso, estofado. Grytor är en av hörnstenarna i spansk mat, men de varierar beroende på region och olika områden har sin egen variant av gryta. Förutom grytor är det i spanska köket även vanligt att rosta, steka och sautera.

Precis som i andra länder serveras mat minst tre gånger om dagen i Spanien. Desayuno eller frukost serveras precis efter att man vaknat eller innan man går till jobbet. Lunch (el almuerzo) är den stora måltiden mitt på dagen som vanligtvis serveras mellan 14:00 och 14:30. Denna måltid inkluderar vanligtvis sex rätter och består av soppa eller pasta, sallad, fisk eller kötträtter och efterrätter. La cena (middagen) serveras mellan 20:30 och 10:00. Den är vanligtvis något lättare än lunchen och består endast av en rätt och en efterrätt. Mellan lunch och middag är det även vanligt att inta ett mindre mål eller la merienda. Aptitretare som tapas är även vanliga innan lunch eller middag.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar