fbpx
Hem Kött Hamburgare – lär dig alla hemligheter om denna god mat

Hamburgare – lär dig alla hemligheter om denna god mat

av Maria Starberg

Hamburgare är antagligen en av världens mest populära maträtter idag. En enda hamburgare är allt som behövs för att göra dig sugen på fler. Läs vidare för att lära dig alla hemligheter om denna goda mat.

Hamburgare – god som få

Hamburgaren må ha ursprung i Europa, men den tog amerikanarna med storm. Denna köttbit anses vara både effektiv som tröstmat och en himmelsk god maträtt. Hamburgare är populär snabbmat på restauranger men kan även vara ett riktigt hantverk. Det finns många restauranger som intensivt jobbar för att utveckla konsten att tillaga hamburgare. Många snabbmatskedjor blev kända tack vare sina hamburgare; deras utseende, deras innehåll, och hur de serverades. Nästan alla som smakat har blivit förtjusta i denna överdådiga rätt, och det är en av maträtterna man bör smaka iallafall en gång i livet.

Hamburgarens intressanta historia

Hamburgarens historia diskuteras än idag. Det diskuteras om vem som verkligen uppfann eller upptäckte hamburgaren. När man studerade denna maträtts ursprung upptäcktes att man även i antikens Egypten konsumerade köttfärs som formats till biffar. Faktum är att man i många länder äter biffar av köttfärs, vilka kallas vid många namn.

Skulle du tro det om du hörde att Genghis Khan var en av de som uppfann hamburgaren. Förstås kallades hans hamburgare inte vid sitt moderna namn och förbereddes och konsumerades rå. Vi känner alla till Genghis Khan som har kallats kejsarnas kejsare. Han red med de skoningslösa mongoliska ryttarna som var kända för att kunna stanna i sadeln under mycket lång tid utan att kliva av. Detta betydde det att de var i behov av måltider som kunde ätas endast med en hand. Köttet de använde var vanligtvis rester av lamm eller fårkött. De placerade köttet under sadeln för att göra det mört och åt sedan köttet i formen av platta biffar.

När Kublai Khan, Genghis Khans barnbarn, erövrade Ryssland tog han med sig mongolernas version av köttbiffen. Ryssarna antog konceptet och gjorde rätten till sin egen och döpte den till råbiff. Rätten utvecklades vidare och förbättrades genom att man la till lök och ägg.

Under sent 1700-tal var den största hamnen i Europa lokaliserad i Tyskland, och detta var tiden då rätten började kallas för biff från Hamburg. Den tog sig så småningom till andra länder och i synnerhet till USA. Immigranter från Europa tog med sig hamburgerbiffen till USA, vilken tillverkades av lågkvalitativt nötkött och kryddor. Detta var den lägre klassens mat och serverades vanligtvis mellan två bitar bröd. Sen dess har hamburgaren utvecklats på så sätt att dess exakta ursprung inte längre kan spåras.

Många påstår att de utvecklade hamburgaren som vi känner den idag, men endast en person serverade hamburgaren i en brödbulle och det var Oscar Weber Bilby, år 1891. Den första kända hamburgaren i brödbulle serverades på Grandpa Oscars gård i Oklahoma.

År 1931 spelade karaktärerna i den tecknade serien Karl-Alfred en avgörande roll för hamburgarens popularitet i USA. Detta är särskilt sant för en av karaktärerna, J. Wellington Wimpy, som ofta bara kallades Wimpy. Wimpys popularitet la grunden till en kedja av hamburgerrestauranger vid namn Wimpy’s. Kedjan blomstrade i över tio år och nådde stor framgång inom branschen. Dock stängdes alla 1500 restauranger på ägarens begäran när han avled år 1978.

Den perfekta hamburgaren

Idag serveras hamburgaren på många restauranger, och särskilt på restauranger som serverar snabbmat. Den serveras ofta som en snabb middag, vid picnic eller som festmat och tillagas ofta genom grillning. En biff av fin kvalitet tillverkas från ren köttfärs som blandats med kryddor. På många snabbmatsställen blandas tillsatser som mjöl och vegetabiliskt protein i biffen för att sänka kostnaden och göra hamburgaren tillgänglig för alla.

Många kockar tillverkar sina biffar med bindmedel som ägg och brödsmulor. Salt och peppar läggs även till för att krydda biffen. Andra örter och kryddor kan även blandas in, som persilja och lök. Andra kryddor läggs även till för att göra hamburgaren till en praktfull måltid. Biffen serveras vanligtvis mellan bröd med sallad, lök, sås, pickles och ost.

Variationer av hamburgare

Hamburgarbiffen kan även tillagas av andra sorters kött och inte bara nötkött. Kalkon, kyckling, vilt, struts och bison är också kända för att användas som ingredienser vid tillagning av biffen. Garneringar läggs ofta till, som sallad, tomat, lök, skivade pickles, och pommes frites. Att lägga till ost är en smaksak och likaså sortens ost. Ost som vanligtvis används i hamburgare kommer i skivor och kan vara cheddarost, schweizisk ost, pepper jack eller grönmögelost.

Låt det smaka!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar