fbpx
Hem Fisk Två rudarecept

Två rudarecept

av Redaktionen

Ruda tillhör släktet karpfiskar och är en sötvattenfisk. Den är vanlig i innerskärgårdar och sjöar, och förekommer i de flesta av Sveriges landskap. Rudan känns igen på sin grönsvarta rygg och sina gröngula sidor. I dag används den mest som bete, men lagar du till den på rätt sätt kan du få en god måltid som smakar ganska annorlunda i jämförelse med många andra fiskrätter.

Inkokt Ruda – det här behöver du:

  • 1,5 kg ruda
  • dillkvistar
  • persilja
  • citronmeliss
  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk ättikssprit
  • 4 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 stor gul lök
  • 1 lagerblad

Så här gör du:

  • Rensa rudan och skrapa bort alla lösa fjäll.
  • Skär fisken i 2,5 cm breda bitar.
  • Koka upp alla ingredienser till lagen: vatten, salt, vitpepparkorn, kryddpepparkorn, ättikssprit, gul lök, lagerblad. Låt allt koka i ca 8 minuter under lock.
  • Lägg rudan i en gryta och häll över lagen. Fisken ska täckas helt av lagen.
  • Låt rudan sjuda i ca 20 – 25 minuter under lock på svag värme.
  • Ta upp fisken och avlägsna skinnet.
  • Lägg rudan i ett djupt fat.
  • Häll över ordentligt med spad och låt fisken kallna i spadet.
  • Låt fisken stå på ett svalt ställe över natten.
  • Garnera rudan med dillkvistar, persilja och citronmeliss.
  • Servera fisken med kokt eller stekt potatis samt pepparrotsgrädde.

Blåkokt ruda – det här behöver du:

  • 1,5 kg ruda
  • 1 liter vatten
  • 2 msk salt
  • 3 dl vinäger
  • persilja
  • dill
  • 1 citron

Så här gör du:

  • Rensa rudan mycket försiktigt. Se till så att vare sig fjällen eller slemlagret kommer till skada.
  • Lägg rudan i en gryta.
  • Hetta upp vinägern.
  • Häll vinägern över fisken. Rudan ska nu bli svagt blå.
  • Koka upp vattnet med salt.
  • Häll spadet över rudan så att den täcks.
  • Sjud din fisk under 20 minuter på svag värme.
  • Ta upp rudan med hålslev. Låt den rinna av.
  • Lägg upp fisken på en servett och garnera med citronklyftor, persilja och dill.
  • Servera den blåkokta rudan med kokt potatis samt smält smör. Det går också utmärkt att servera den med kall potatis och gräddfil.
  • Glöm inte att bjuda på en passande efterrätt så gästerna blir ordentligt mätta.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar