1,2K
Ruda tillhör släktet karpfiskar och är en sötvattenfisk. Den är vanlig i innerskärgårdar och sjöar, och förekommer i de flesta av Sveriges landskap. Rudan känns igen på sin grönsvarta rygg och sina gröngula sidor. I dag används den mest som bete, men lagar du till den på rätt sätt kan du få en god måltid som smakar ganska annorlunda i jämförelse med många andra fiskrätter.
Inkokt Ruda – det här behöver du:
- 1,5 kg ruda
- dillkvistar
- persilja
- citronmeliss
- 1 liter vatten
- 1 msk salt
- 1 msk ättikssprit
- 4 kryddpepparkorn
- 5 vitpepparkorn
- 1 stor gul lök
- 1 lagerblad
Så här gör du:
- Rensa rudan och skrapa bort alla lösa fjäll.
- Skär fisken i 2,5 cm breda bitar.
- Koka upp alla ingredienser till lagen: vatten, salt, vitpepparkorn, kryddpepparkorn, ättikssprit, gul lök, lagerblad. Låt allt koka i ca 8 minuter under lock.
- Lägg rudan i en gryta och häll över lagen. Fisken ska täckas helt av lagen.
- Låt rudan sjuda i ca 20 – 25 minuter under lock på svag värme.
- Ta upp fisken och avlägsna skinnet.
- Lägg rudan i ett djupt fat.
- Häll över ordentligt med spad och låt fisken kallna i spadet.
- Låt fisken stå på ett svalt ställe över natten.
- Garnera rudan med dillkvistar, persilja och citronmeliss.
- Servera fisken med kokt eller stekt potatis samt pepparrotsgrädde.
Blåkokt ruda – det här behöver du:
- 1,5 kg ruda
- 1 liter vatten
- 2 msk salt
- 3 dl vinäger
- persilja
- dill
- 1 citron
Så här gör du:
- Rensa rudan mycket försiktigt. Se till så att vare sig fjällen eller slemlagret kommer till skada.
- Lägg rudan i en gryta.
- Hetta upp vinägern.
- Häll vinägern över fisken. Rudan ska nu bli svagt blå.
- Koka upp vattnet med salt.
- Häll spadet över rudan så att den täcks.
- Sjud din fisk under 20 minuter på svag värme.
- Ta upp rudan med hålslev. Låt den rinna av.
- Lägg upp fisken på en servett och garnera med citronklyftor, persilja och dill.
- Servera den blåkokta rudan med kokt potatis samt smält smör. Det går också utmärkt att servera den med kall potatis och gräddfil.
- Glöm inte att bjuda på en passande efterrätt så gästerna blir ordentligt mätta.
Facebook Kommentarer