fbpx
Hem Dryck Vad är rosévin – alla fakta

Vad är rosévin – alla fakta

av Maria Starberg

Rosévins popularitet på marknaden växer för närvarande lavinartat. Vinet är perfekt att smutta på i en park eller vid en grillkväll med familjen i trädgården. Här är information om vinet:

Rosévin – en överblick

Röda druvor skapar rött vin, vita druvor skapar vitt vin, men det finns inga rosa drivor som kan skapa rosa vin eller rosévin. Så hur kommer det sig att rosévin har den typiska rosa färgen? Svaret är kontakt med skalet. Vid vintillverkning kommer vinets färg inte från druvornas juice utan kontakt med juicen från druvornas skal. Skalets färg blandas med juicen och skapar på så sätt vinets sort och färg. I rosévinets fall skapade vinmakarna det genom att använda röda druvor och tillåta juicen kontakt med skalen under en kort stund. När juicen fått den eftertraktade rosa färgen tas druvornas skal bort och juicen tillåts fermentera, och på så vis skapa det nu välkända kända rosévinet.

Rosévinets ursprung

Historien berättar om hur handlare i antikens Grekland tog med sig viner och druvor till södra Frankrike runt år 600 f.v.t. Det var då Provence blev känt som födelseplats för de franska vingårdarna. Vid tiden var grekernas druvor ljusa till färgen, liknande rosévinet som vi känner det idag. När romarna anlände hade rosévinets popularitet redan spritt sig över hela Medelhavsregionen. Romarna introducerade det röda vinet men rosévinets rykte hade redan etablerats i området.

Genom historien har Provence ockuperats av olika inkräktare. Inkräktarna har sedan i sin tur påverkat de provensalska vinets tillverkning och tradition genom druvorna från sin hemregion. Under medeltiden växte vintillverkningen i Provence när munkar från de lokala klostren gjorde rosévinet till sin främsta inkomstkälla.

Under 1300-talet skaffade många adelsmän och militära ledare vingårdar i Provence. Rosévinet blev en lyxvara, och det föredragna vinet för kungligheter och aristokrater. Järnvägens utveckling gjorde att nya marknader öppnades för vinerna från Provence. Produktionen av rosévin växte ännu under 1900-talet.

På grund av detta har vinmakarna börjat introducera moderna tekniker vid den traditionella metoden av tillverkning av rosévin. Detta för att förbättra vinets karaktär och kvalitet. Under många år hade rosévin helt glömts bort i många länder. Men idag återupptäcks hemligheterna av vintillverkningen i Provence för att skapa det mångsidiga vinet rosé. I Provence skapas än idag världens bäst smakande rosévin.

Hur rosévin tillverkas

I regel består tillverkningen av rosévin av fyra steg. Dessa är blödning, pressning, begränsad urlakning och avrinning.

  1. Saignee eller blödning är nyckeln vid tillverkning av det bäst smakande rosévinet. Druvornas juice utvinns genom att packa druvorna i en tank. Druvorna krossas under sin egen vikt och juicen kommer i kontakt med druvornas skal. Kontakt med skalen tillåts under en kort period tills den önskade rosa färgen har uppnåtts.
  2. Pressning är tekniken då man pressar de röda druvorna tills juicen fått den önskade färgen. Man avbryter pressningen när den önskade färgen uppnåtts.
  3. Begränsad urlakning är det steg som all tillverkning av rosévin har gemensamt. Druvornas skal lämnas i kontakt med juicen tills vinmakaren är nöjd med färgen. Vinet placeras sedan i en annan tank för att fermentera.
  4. Avrinning av juicen från tanken där vinet fermenteras.

Rosévin är antagligen det mest mångsidiga vinet i värden. Det är en utmärkt alkoholhaltig dryck som kan intas innan en måltid eftersom detta vin stimulerar aptiten. Det är även ett bra val vid intag av nästan all mat: grillat, kryddig mat, kyckling, fläsk, fisk och skaldjur, ost, pizza, sallad och annat.

 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar