fbpx
Hem Recept Veckans mat: grekiska köttbullar du kommer älska

Veckans mat: grekiska köttbullar du kommer älska

av Redaktionen

Keftedes är ett traditionellt grekiskt recept på köttbullar som har en speciell plats i hjärtat hos alla som har smakat dem. Dessa kryddiga små bollar serveras ofta som en del av en meze, eller som huvudrätt med tzatziki och en fräsch sallad. Varför inte förvandla middagen till en grekisk fest med dessa smakrika köttbullar?

Ingredienser för keftedes

För att göra keftedes behöver du följande ingredienser:

  • 500 g köttfärs (blandfärs eller lammfärs)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 ägg
  • 1 dl brödsmulor (gärna från dagsgammalt bröd)
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1 tsk torkad persilja
  • Salt och peppar efter smak
  • Olja till stekning

Så här görs keftedes

  1. Förberedning: Blötlägg brödsmulorna i mjölk och låt dem svälla några minuter.
  2. Blanda köttfärs: I en stor skål, blanda köttfärsen med lök, vitlök, ägg, olivolja, rödvinsvinäger och de blötlagda brödsmulorna.
  3. Krydda: Tillsätt oregano, mynta, persilja, salt och peppar. Blanda allt noga tills du får en jämn smet.
  4. Forma: Rulla små bollar av färsen, ungefär lika stora som golfbollar.
  5. Stek: Hetta upp olja i en stekpanna på medelhög värme och stek köttbullarna tills de är gyllenbruna och genomstekta. Det tar ungefär 7–10 minuter.

Tips för de perfekta keftedes

  • Rödvinsvinägern är hemligheten: Det är rödvinsvinägern som ger keftedes deras karaktäristiska smak. Hoppa inte över den!
  • Försiktig blandning: Blanda inte köttfärsen för mycket, det gör köttbullarna kompakta istället för saftiga.
  • Låt smeten vila: Låt gärna köttfärsblandningen stå i kylen i 30 minuter innan du formar köttbullarna. Då hinner smakerna sätta sig ordentligt.

Servering av keftedes

Keftedes smakar fantastiskt med tzatziki och en grekisk sallad. Servera dem som en del av en större meze, eller njut av dem som huvudrätt med pitabröd, ris eller ugnsrostade potatisar.

Oavsett hur du väljer att servera dem, kommer dessa grekiska köttbullar säkerligen att göra succé!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar