Hem Recept Värmande tom yam goong- den perfekta soppan i förkylningstider 

Värmande tom yam goong- den perfekta soppan i förkylningstider 

av Redaktionen
white ceramic bowl with noodles

I kalla vintermånader och förkylningstider söker vi ofta tröst i värmande soppor som inte bara ger näring utan också lindrar symtom på förkylning. En sådan välgörande soppa är den thailändska klassikern, Tom Yum Goong. Denna härliga soppa är inte bara kryddig och smakrik utan innehåller också ingredienser som sägs ha hälsofördelar, perfekta för att bekämpa förkylning och samtidigt ge en smakexplosion för våra smaklökar.

white garlic on brown wooden table

Om tom yum goong

Tom Yum Goong är en traditionell thailändsk soppa som karakteriseras av dess starka och syrliga smak. Huvudingredienserna inkluderar räkor (Goong) och en kombination av aromatiska örter och kryddor. Soppan är känd för sin balans mellan hetta, syra och sälta – en kombination som gör den perfekt för att bota en förkylning och ge en värmande känsla under kyliga dagar.

Recept på tom yum goong

Ingredienser

250 g stora räkor, skalade och rensade

10 dl buljong (fisk, skaldjur, hönsbuljong)

2-3 skivor galangalrot

200 g svamp, skivad (till exempel champinjoner eller shiitake)

2 tomater, skivade

1 lök, skivad

3 citrongräs, krossade

3 kaffir limeblad

4 lime, juice

2 msk fisksås

2 msk tamarindpasta

2 tsk röd currypasta

1 tsk socker

Färsk koriander och limeklyftor för servering

yellow shrimp

Instruktioner

  1. Koka upp buljongen i en stor gryta och tillsätt citrongräs och kaffir limeblad. Låt det sjuda i 5-10 minuter för att infusera smakerna.
  2. Tillsätt lök, svamp och tomater i grytan. Låt det koka tills grönsakerna är genomkokta.
  3. Tillsätt räkorna och låt dem koka i soppan tills de blir rosa och genomkokta.
  4. Blanda fisksåsen, tamarindpasta, röd currypasta, limejuice och socker i en separat skål. Tillsätt denna blandning i grytan och rör om väl.
  5. Smaka av och justera kryddningen efter önskemål genom att lägga till mer fisksås, limejuice eller currypasta.
  6. Servera soppan varm, garnerad med färsk koriander och limeklyftor.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar