414
Råg är bland det bästa du kan äta eftersom det har en inflammationshämmande effekt och därmed minskar risken för en rad sjukdomar. Det populära sädesslaget har funnits i Sverige sedan medeltiden, och idag skördas 0,2 miljoner ton per år. Fullkornsråg dominerade under flera hundra år tills det blev allt vanligare att göra bröd och kakor på siktat rågmjöl. Vill du ha en stor mängd lösliga fibrer i din kost så ska du baka på rågmjöl. Den här typen av fibrer sänker både kolesterolvärdet och GI-värdet, och har dessutom fantastiskt bra effekt på immunsystemet.
Rågbröd med vetekli – det här behöver du:
- 5 dl rågsikt
- 2 dl vetekli
- 3,5 dl mjölk
- 1 dl ljus sirap
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 4,5 dl vetemjöl
Till penslingen:
- 1,5 dl vatten
- 1 msk sirap
- Vetekli
Så här gör du:
- Värm sirap och mjölk (37 grader).
- Smula ner jästen.
- Rör ut jästen i degvätskan.
- Rör ner rågsikt, vetekli, salt och hälften av vetemjölet.
- Arbeta degen tills den blir smidig och slät.
- Låt degen jäsa övertäckt med duk (ca 30 minuter).
- Lägg upp degen på bakbordet.
- Arbeta in resten av vetemjölet.
- Forma degen till två bröd.
- Låt bröden jäsa under duk på smord plåt i ca 30 minuter.
- Sätt på ugnen (ca 200 grader).
- Skåra bröden med en vass kniv.
- Pensla och strö över vetekli.
- Grädda dina bröd i ugnens nedre del i 40 minuter.
- Låt bröden kallna övertäckta på bakgaller.
Rågkringlor – det här behöver du:
- 10 dl rågmjöl
- 6,5 dl vetemjöl
- 50 g margarin
- 100 g jäst
- 6 dl vatten
- 0,5 dl sirap
- 1 msk ättikssprit
- 1 msk salt
- 1 msk stött kummin
- Rågmjöl till utbakning
Så här gör du:
- Smält margarinet.
- Tillsätt vattnet.
- Värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i degbunken. Lös upp den i degvätskan.
- Tillsätt ättikssprit, kryddor, salt och sirap.
- Arbeta in allt rågmjöl samt 6 dl av vetemjölet. Degen ska bli smidig och slät.
- Ställ degen att jäsa övertäckt med duk (ca 40 minuter). Platsen ska vara varm.
- Arbeta upp degen på ett mjölat bakbord. Använd rågmjöl.
- Dela degen i 25 delar.
- Rulla ut varje del till en lång längd på ca 20 cm.
- Forma varje längd till en kringla.
- Lägg kringlorna på en smord plåt.
- Ställ dem att jäsa i 40 minuter under duk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda dina rågkringlor i ca 9 minuter i ugnens mitt.
- Servera kringlorna till en god soppa.
Rågkex – det här behöver du:
- 2 dl rågmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 1 tsk socker
- 0,5 tsk salt
- 75 g smör
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg rågmjöl, socker, salt och vetemjöl i en skål.
- Smält smöret och blanda det med mjölken.
- Häll blandningen över mjölet.
- Arbeta ihop degen.
- Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig.
- Kavla ut degen på ett bord. Den ska bli riktigt tunn.
- Lägg upp den på ett bakpapper på plåt.
- Nagga degen. Sporra ut fyrkantiga kakor.
- Grädda i 175 grader i ugnens mitt i ca 11 minuter.
- Låt kexen kallna på plåten.
Facebook Kommentarer