fbpx
Hem Recept Så gör du en varm smörgåstårta

Så gör du en varm smörgåstårta

av Redaktionen

Sverige är känt för sina fantastiska smörgåstårtor och smörgåsbord, men trots detta är det inte många svenskar som provat på att göra en varm smörgåstårta. Den varma smörgåstårtan är ett roligt och lyxigt alternativ till pizza, och de som smakat den vill ofta ha mer. Varm smörgåstårta passar lika bra till firmafesten som till en romantisk middag för två. Rätten brukar till och med uppskattas av äldre barn och ungdomar. Det spelar heller ingen roll om du bjuder på den varma tårtan i höstmörkret eller en ljum sommarkväll. Du får dock vara beredd på att tillbringa ett par timmar i köket, då det kommer rivas ost som aldrig förr.

Ingredienser:

  • Tunnbröd (så många som behövs för 5 lager på en plåt).
  • Smör eller margarin (lagom mängd för att bre tunnbröden)
  • 1 bit finstrimlad purjolök
  • 3 burkar champinjoner
  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 500 g riven lagrad ost (helst Grevé)
  • 300 g rökt skinka i strimlor (eller plantbaserade alternativ)
  • tomatskivor (tillräckligt många för att täcka smörgåstårtans tak)
  • svartpeppar
  • dragon

Så här gör du:

  • Smöra tunnbrödsskivorna på ena sidan.
  • Riv osten.
  • Fräs svampen.
  • Rör ner vitlök och persilja i stekpannan.
  • Lägg det första lagret tunnbrödsskivor på en plåt.
  • Fördela hälften av svampen, vitlöken och persiljan samt en femtedel av osten (3 dl) över tunnbrödslagret.
  • Lägg på nästa tunnbrödslager. Strö hälften av skinkan och purjolöken samt en femtedel av osten.
  • Upprepa de två senaste momenten så du får två lager med svamp, persilja, vitlök och ost samt två lager skinka, purjolök och ost.
  • Lägg på det femte och sista tunnbrödslagret. Täck det med tomatskivor och krydda med dragon och svartpeppar. Strö den sista femtedelen ost över tomaterna.
  • Gratinera i 225 grader i cirka 15 minuter.
  • Servera smörgåstårtan med sallad.

Förslag på desserter till din varma smörgåstårta:

  • Citronfromage
  • Bärpaj
  • Hallonpudding
  • Apelsinsorbet
  • Marängtårta
  • Pavlova med hallon och vit chokladkräm
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar