fbpx
Hem Recept Klassisk Koreansk Bibimbap – Så här gör du den!

Klassisk Koreansk Bibimbap – Så här gör du den!

av Redaktionen

Koreanska rätter är kända för sin rika smak och stora variation. En av de mest älskade rätterna är Bibimbap. Det är en färgstark och smakrik rätt som kombinerar olika ingredienser för att skapa en otroligt god måltid. ”Bibim” betyder att blanda, medan ”bap” betyder ris på koreanska, och precis som namnet antyder går det ut på att blanda alla ingredienser tillsammans. I den här artikeln ska vi utforska den klassiska koreanska Bibimbap och hur du enkelt kan förbereda den hemma.

Ingredienser

4 dl kokt kortkornigt ris

200 gram nötkött (eller valfri proteinkälla som tofu eller kyckling)

2 morötter

2 zucchinis

2 dl spenat

2 dl sojaspirer

4 ägg

4 matskedar sesamolja

2 matskedar rostade sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Till Bibimbap-såsen

2 matskedar gochujang (koreansk chilipasta)

1 matsked sojasås

1 matsked socker

1 matsked rostade sesamfrön

1 matsked risvinäger

Instruktioner

1. Förbered grönsakerna

Skär morötterna och zucchinin i tunna strimlor.

Koka upp en kastrull med vatten och blanchera spenaten och sojaspirerna i cirka 30 sekunder. Därefter ska du svalna dem i isvatten och klämma ur överflödig vätska. Tillsätt en nypa salt och 1 tesked sesamolja till varje grön grönsak och blanda väl.

2. Tillaga köttet

Skär köttet i tunna skivor och stek det i en het panna med lite sesamolja tills det är genomstekt. Tillsätt sojasås och socker och stek i ytterligare en minut. Ta sedan bort från värmen och strö över sesamfrön.

3. Stek äggen

Stek äggen enligt ditt önskemål, antingen som löskokta eller stekta ägg.

Bibimbap-sås

Blanda gochujang, sojasås, socker, risvinäger och rostade sesamfrön i en skål. Om du föredrar såsen lite tunnare kan du tillsätta några droppar vatten.

Servera

Fördela det kokta riset i skålar.

Arrangera de förberedda grönsakerna, köttet och äggen på toppen av riset.

Servera Bibimbap-såsen vid sidan om så att varje person kan lägga så mycket eller så lite som de önskar över sin rätt.

Blanda och njut

Nu kommer den roliga delen! Blanda noggrant alla ingredienser tills såsen täcker allt. Du kommer att märka hur alla smaker och texturer blandas harmoniskt.

Bibimbap är inte bara en fantastiskt smakfull rätt utan också en visuell fest med sina färgstarka ingredienser. Den här klassiska koreanska rätten är en perfekt balans mellan sött, salt, surt och hett och det går att anpassa efter dina smakpreferenser. Du kan experimentera med olika grönsaker och proteinkällor för att göra den precis som du vill ha den.Så nästa gång du längtar efter en smakresa till Korea, prova att laga Bibimbap hemma. Det är en enkel och underbar måltid som du och din familj kommer att älska. Smaklig måltid!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar