Hem Recept 3 enkla matpajer

3 enkla matpajer

av Malin Toverud

Paj är perfekt att bjuda på när du har gäster – men fungerar lika bra att laga som vardagsmiddag. Kolla vad du har för rester i kylskåpet och baka paj på dem. Eller så lyxar du till det och köper dina favoritråvaror och gör en paj på dem. Det finns färdig deg att köpa om du har ont om tid, annars är det busenkelt att göra egen.

Paj går också bra att tillaga dagen innan den ska serveras. Antingen äter du pajen kall på pick-nicken, eller så värmer du den på låg temperatur under lite folie i ugnen precis innan den ska serveras.

Paj med sparris och tomat

Den här pajen är ljuvligt god och blir saftig med sparris och färsk tomat.

Du behöver:

Till degen:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten

Till fyllningen:

  • 250 gram grön sparris
  • 2 tomater
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 krm svartpeppar
  • 1,5 dl riven ost

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär bort nedre delen av sparris och koka sedan i lättsaltat vatten i ungefär 3 minuter.
  • Låt svalna och dela sparrisen i 3 cm långa delar.
  • Skiva tomaterna och skär skivorna i mitten så att du får halvmånar.
  • Blanda smör, vetemjöl, vatten och salt i en matberedare.
  • Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  • Nagga pajskalet och förgrädda i 10 minuter i mitten av ugnen.
  • Vispa samman ägg, mjölk, salt, peppar och paprikapulver.
  • Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet och fördela sparris och tomathalvmånar i skalet.
  • Toppa med riven ost.
  • Grädda i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter, eller tills fyllningen stannat.

Servera med ruccola och fetaost.   

Fullkornspaj med spenat

Den här pajen är perfekt att ha med sig på picknicken. Det går att tillsätta varmrökt lax till receptet, för den som vill ha en matigare variant.

Du behöver:

Till degen:

  • 3 dl fullkornsmjöl
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 2 msk vatten

Till fyllningen:

  • 400 gram babyspenat
  • 1/2 purjolök
  • 3 ägg
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 dl riven västerbottenost
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda smör, mjöl och vatten i en matberedare.
  • Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen och förgrädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
  • Slanta purjolöken tunt.
  • För dela babyspenat och purjolök i pajskalet.
  • Häll över äggstanningen och toppa med riven västerbottenost.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter tills den fått fin färg och äggstanningen blivit fast.

Servera med halverade körsbärstomater och en klick crème fraîche.

Paj utan skal med parmaskinka

Den här snabba pajen gör du utan skal.

Du behöver:

  • 150 gram parmaskinka
  • 8 ägg
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 krm peppar
  • 1,5 dl riven ost
  • 1 msk smör (till pajformen)

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj en pajform med smör.
  • Klipp parmaskinka i mindre bitar.
  • Blanda ihop ägg, grädde och kryddor i en bunke.
  • Häll äggstanningen i pajformen.
  • Fördela parmaskinkan i formen och toppa med den rivna osten.
  • Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg.

Servera med en grönsallad.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar