fbpx
Hem Övrigt Duka upp inför valborg

Duka upp inför valborg

av Malin Toverud

I år infaller valborgsmässoafton på en fredag, så då kan vi duka för både fest och fredagsmys i ett. Precis som förra året kommer det säkerligen finnas restriktioner över hur högtiden får firas, och några större valborgseldar som folk kan samlas kring kommer troligtvis inte finnas. Men det hindrar inte att vi firar i mindre skala hemmavid. På valborg sjunger vi in våren – så vad sägs om att plocka fram grillen?

Här har vi samlat lite inspiration till en härlig grillmiddag.

Alkoholfri vårdrink med sting

Starta middagen med en härlig jordgubbsdrink med ingefära och kakao.

Du behöver:

  • 70 gram frysta jordgubbar
  • 3 dl äppeljuice
  • 1 citron
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk kakao (att garnera med)

Gör så här:

  • Mixa jordgubbar, äppeljuice, juicen från 1 citron och ingefära i en mixer.
  • Häll upp i glas (räcker till 6 cocktailglas).

Sikta kakao på toppen av glasen. Skål!

Grillat fiskpaket

Det är enkelt och gott att grilla fiskpaket. Då har du fisk och grönsaker i portionspaket som du enkelt grillar till var och en.

Du behöver:

  • 4 torksryggfilébitar
  • 700 gram kokt potatis
  • 2 nävar babyspenat
  • 1 citron
  • 1/2 kruka dill
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • Salt och peppar
  • Picklad rödlök
  • 4 ark bakplåtspapper (att slå in paketen i)

Gör så här:

  • Koka potatisen.
  • Lägg bakplåtspapprena i blöt i 10 minuter och krama sedan ur vattnet.
  • Krydda fisken med salt och peppar.
  • Häll av potatisen och skär i skivor.
  • Lägg potatis och babyspenat i mitten av bakplåtspapprena.
  • Lägg på fisken.
  • Skölj och riv citronens skal fint.
  • Skölj och hacka dillen.
  • Rör ihop smör, citronskal och dill och klicka ut dillsmöret på fisken.
  • Lägg lite picklad rödlök runt fisken.

Tvinna ihop paketen och grilla i direkt värme i ungefär 10 minuter.

Kycklingspett med bulgur och BBQ-sås

De här läckra spetten gjorda på kycklingfärs är supergoda med bulgur och en krispig sallad.

Du behöver:

  • 600 gram kycklingfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl panko
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 salladslökar
  • 2 msk BBQ-sås
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 schalottenlökar
  • 1 broccoli (à 250 gram)

Gör så här:

  • Blanda kycklingfärs med ägget, panko, ingefära, salt och peppar.
  • Finhacka vitlök och salladslök och rör ner i färsen tillsammans med BBQ-sås.
  • Skala och skär schalottenlökarna i bitar.
  • Dela broccolin i bitar.
  • Trä på en bit schalottenlök och en bit broccoli på ett spett.
  • Forma färsen till bollar (räcker till 12 bollar) och trä på 3 bollar per spett.
  • Avsluta med ytterligare en bit lök och broccoli.
  • Grilla spetten på indirekt värme tills de är helt genomstekta.

Servera med bulgur, grönsallad och BBQ-sås.

Grillad kladdkaka med Dumle

Har du provat att göra kladdkaka på grillen? Om inte, så är det dags att prova.

Du behöver:

  • 100 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • Ströbröd och en klick smör (till formen)
  • 10 dumlekolor

Gör så här:

  • Smält smöret och låt svalna.
  • Vispa ägg och socker i en bunke.
  • Blanda i vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
  • Tillsätt smöret och rör till en smidig smet.
  • Smöra och bröa en form och häll i smeten i den. Obs! måste vara ugnsfast och tåla grillen.
  • Tryck ner dumlekolorna i smeten.
  • Grädda på grillens eftervärme i ungefär 15 minuter. Håll lite koll så att botten inte bränns vid.

Servera med färska hallon.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar