fbpx
Hem Övrigt Påskmat – historia och fakta

Påskmat – historia och fakta

av Maria Starberg

Påskmat är mer än bara hårdkokta ägg. Från hot cross buns till kötträtter- det finns många traditioner vad gäller påskmat runt världen.

Påskmat – historia och fakta

Påsken är ofta associerad med olika sorters traditionell mat som varierar beroende på region. Att tillaga maten är en del av påsktraditioner som utövas runt hela jorden. Ett exempel är förberedelsen av påskägg.

Påsken är en högtid då man firar Jesu Kristi uppståndelse från de döda. Detta har beskrivits Nya testamentet då det skedde på tredje dagen efter Jesus död på korset. De flesta kristna refererar till veckan innan påsken som semana santa eller den heliga veckan. Veckan är kulminationen av Kristi Passion som inkluderar påskstridens dagar. Påsksäsongen börjar på påsksöndagen och varar i sju veckor, och avslutas med himmelsfesten.

Mat som traditionellt tillagas och serveras under påsken har sin egen symbolism och mening. Som exempel kan nämnas påskägg. Påskägg är en uråldrig symbol för pånyttfödelse och nytt liv. Det röda ägget är i minne av Kristi blod under korsfästelsen.

Traditionell påskmat och dess intressanta historia

Förutom färgade hårdkokta ägg finns annan traditionell påskmat som serveras runt jorden. Till exempel olika sorters bröd och bakverk samt även kötträtter och äggrätter som är populära på påskborden över hela världen.

  1. Bröd och bakverk

I varje land där påsken firas finns det en egen version av påskbröd eller tårta. Men hot cross buns är antagligen det vanligaste bakverket i många regioner och områden. Bullen tros ha utvecklats av de gamla anglosaxarna som bakade små vetekakor i vårgudinnan Eostres ära. Sedan utvecklades traditionen och inkorporerade den kristna tron och traditionen. Kyrkan bytte ut den ursprungliga bullen med sötbröd som välsignats av kyrkan. Man lägger till torkad frukt och citronglasyr på bullens topp i formen av ett kors.

Andra länder serverar bakverk liknande påskbrödet. I Tjeckien serveras babobka och i Polen baba. Tsoureki görs av grekerna och är ett knytbröd med rött ägg inuti. Simnelkaka anses vara en klassisk påskkaka, och innebär påskfastans slut. Kakan är fylld av kryddor, frukter och marsipan. Dessa är alla förbjudna under fastan.

  1. Huvudrätten

Man serverar ofta lamm eller skinka i många hem under påsken. Ugnsbakat lamm till middag är en tradition som kan spåras tillbaka till det judiska folkets påsk. Enligt traditionen rostades offerlammet och åts med osyrat bröd och bittra örter. Detta gjordes med förhoppning om att Guds ängel skulle passera över hemmet och spara den förstfödde. Detta utvecklades med den kristna traditionen och lammet refererar till Jesus Kristus som Guds lamm. Vin serveras även som en symbol för Kristi blod. I modern tid bör vinet inte överväldiga köttets smak, såsom burgundy, malbec och shiraz.

I västerländska länder anses skinka vara traditionell påskmat. Förr i tiden slaktades köttet under hösten. Eftersom kylskåp inte uppfunnits vid tiden behandlades köttet för att kunna serveras på våren. Att konservera köttet gjordes inte i en handvändning. Processens gjorde att köttet varade precis till påskens början. Man äter skinkan med vin, vanligtvis chardonnay eller zinfandel.

 

  1. Äggrätter

Ägg spelar en viktig roll vid firandet av påsk runt världen. Äggskalen dekoreras och används vid jakt på påskägg. Äggen används även som utsmyckning under påsken. Som dekorativa föremål placeras de färgglada äggen i korgar och ställs på bordet med andra påskdekorationer. Som måltid kan ägg förberedas i form av paj, deviled eggs, och i grytor.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar