fbpx
Hem Övrigt Nyårsmiddag – varför den är så viktig

Nyårsmiddag – varför den är så viktig

av Maria Starberg

Sen urminnes tider har människor välkomnat det nya året genom traditioner för att välkomna lycka och välstånd. Detta är även sant när det gäller maten som serveras vid nyårsmiddagen. Dessa är några av anledningarna till varför nyårsmiddagen är så viktig.

Sanningen om nyårsmiddagen

Få känner till att nyårskvällens firande är en uråldrig högtid med spirituell innebörd. Olika kulturer firar årsslutet och början av ett nytt år. Runt världen äter man särskild mat för att få tur under de kommande 365 dagarna. Vad som än serveras på bordet, varesig det är nudlar eller frukter, är de alla symboler för den kommande tiden, välgång och god hälsa.

Nyårsmat och vad den betyder

Dessa är några maträtter som traditionellt serveras vid nyår och deras intressanta betydelser:

  1. Långa nudlar

I asiatiska länder som Kina och Japan är det en tradition att äta långa nudlar på nyårsdagen och dessa är en symbol för långt liv. Nudlar ska inte brytas eller kortas under tillagningen, och därför är det traditionella sättet att tillreda dem genom att woka.

  1. Majsbröd

Detta bröd är populärt även på andra dagar förutom nyårsdagen. Färgen påminner om guld och brödet serveras traditionellt till nyårsmiddagen för att ge tur. Vissa lägger till extra majskorn för att försäkra sig om extra tur då majsen påminner om små guldklimpar.

  1. Runda frukter

Antalet runda frukter varierar från land till land. I västerländska länder är det vanliga antalet frukter 12, för att representera årets 12 månader. I Filippinerna å andra sidan, serveras 13 då detta anses vara ett lyckobringande nummer. Varför runda frukter? Formen påminner om mynt och dess sötma är något de har gemensamt.

  1. Gröna grönsaker

Familjer serverar och äter gröna grönsaker och bladgrönsaker på nyårsdagen. Inte på grund av att föräldrar och morföräldrar säger att det är nyttigt utan för att färgen påminner om sedlars färg. Man tror att ju mer gröna grönsaker du äter, desto mer välstånd kommer du få.

  1. Granatäpple

I Turkiet betyder granatäpplet tur. Dess röda färg representerar människans hjärta. Fruktens medicinska värde representerar livet och de rikliga fröna representerar välstånd.

  1. Hel fisk

Enligt kinesisk tradition representerar fisken överflöd och har blivit en mat som representerar tur. Det är viktigt att fisken serveras hel, huvud och svans inkluderat, för att ge tur hela året.

  1. Inlagd sill

I den skandinaviska regionen samt i Tyskland och Polen äter man sill vid midnatt för att försäkra sig om ett kommande år av överflöd. Sill finns det rikligt av i västra Europa. Fiskens silverfärg representerar även mynt och anses vara ett gott omen för framtiden.

  1. Fläskkött

Antagligen en av de mest populära rätterna som kan ses vid middagsborden vid alla firanden. I många länder, såsom Kuba, Spanien, Österrike och Portugal tror man att grisar symboliserar framgång. Detta beroende på att djuren aldrig går baklänges och att deras sätt att äta innebär att de bökar sitt tryne framåt längst marken när de söker efter föda. Förutom faktiskt fläsk ses ofta mat i formen av en gris vid nyårets middag.

  1. Linser

Linser är den ettåriga plantan som tillhör grönsaksfamiljen, som är känd för sina linsformade frön. Den är en populär rätt vid nyår tack vare sin färg och sitt myntformade utseende. När linserna tillagats sväller de av vatten och detta symboliserar växande rikedom. I Ungern serveras linserna i en soppa.

  1. Svartögda bönor

En populär ingrediens i de södra delarna av USA. De anses ge tur tack vare sin form av ett mynt och sitt överflöd. Bönorna serveras i en rätt som kallas för Hoppin’ John. Resterna av Hoppin’ John kallades så småningom Skippin’ Jenny vilket är en rätt som symboliserar sparsamhet och främjar välstånd under det nya året.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar