fbpx
Hem Övrigt Matallergier – vad du behöver veta och vad du behöver göra

Matallergier – vad du behöver veta och vad du behöver göra

av Maria Starberg

Alla människor går inte ihop med alla matvaror. Det finns viss mat som kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa. Läs vidare för att lära dig mer om matallergier och hur de ska hanteras.

Matallergier – en översikt

Matallergi är en onormal reaktion av kroppens immunsystem vid kontakt med viss föda. Tecken och symptom kan variera från person till person men kan inkludera klåda, svullnad av tunga och mun, diarré, nässelfeber, svårighet att andas och/eller anafylaktisk shock. Många livsmedel innehåller så kallade allergener, och även vanliga matvaror har dessa. Vanliga produkter som komjölk, jordnötter, ägg, skaldjur och frukter har allergener som kan orsaka allergiska reaktioner hos människor. Att hantera matallergi inkluderar att undvika den mat som misstänks orsaka reaktionerna och att ha en plan redo om man ändå utsätts för dem.

Symptom på matallergi

Immunsystemet ansvarar för att skydda kroppen från allt som kan orsaka sjukdomar. Detta inkluderar bakterier, virus, parasiter och även vissa kemiska ämnen. Reaktionen vid matallergi sker när immunsystemet är överkänsligt till ett livsmedel eller en substans i maten. Immunsystemet identifierar ämnet som skadligt för kroppen, och påbörjar därmed en försvarsmekanism.

Allergi är en av de svåraste hälsotillstånden att diagnostisera. Anledningen till detta är att det finns för många allergener som kroppen kan reagera mot, och att identifiera dessa är som att leta efter en nål i en höstack. Allergier tenderar att gå i familjen och symtomen kan vara allt från milda till allvarliga. Allergiska reaktioner mot en viss sorts mat kanske inte sker sker varje gång personen kommer i kontakt med maten. Den allergiska reaktionen mot ämnet kanske är mild vid ett tillfälle och grav vid ett annat.

Anafylaktisk shock är den mest allvarliga och livshotande allergiska reaktionen. Allergiska reaktioner kan orsaka svårigheter att andas eller en dramatisk sänkning av blodtrycket. Anafylaktisk shock kan ske så snabbt som några minuter efter att man utsatts för matens allergen. Detta kan vara dödligt och behandling bör påbörjas omedelbart för att inte symptomen ska utvecklas.

Undersökningar har visat att många födoämnen kan orsaka allergiska reaktioner, men åtta sorters mat ansvarar för 90% av alla allergiska reaktioner: ägg, mjölk, jordnötter, soja, nötter från träd, fisk, skaldjur och vete.

Symptomen på matallergi varierar från person till person. I regel involverar symptomen kroppens olika organ, som huden, matsmältningssystemet, hjärt- och kärlsystemet, och lungor och luftvägar. Symptomen inkluderar kräkningar, nässelfeber, andfåddhet, förträngning av luftvägarna, upprepade hostningar, shock, svullnad i halsen, svullnad av tungan, försvagad puls, yrsel, blek hud och anafylaktisk shock.

Att diagnostisera matallergi

Att diagnostisera matallergi kan vara komplicerat på grund av de många olika sorters mat som kan orsaka reaktionen. Tursamt nog har allergologer har utvecklat sätt att identifiera mat som kan trigga den allergiska attacken. När diagnosen görs kan du förvänta dig en detaljerad intervju med din doktor. Läkaren kommer behöva ta del av din medicinska historia och dina symptom. Efter att tagit del av din historik kan läkaren komma att be om laboratorietester för att specifikt identifiera maten som orsakar den allergiska reaktionen. Proverna innebär att låta en vätska som innehåller en liten del allergener från mat komma i kontakt med huden. Positiva resultat kan visas om ett märke utvecklas på platsen där vätskan placerats och blodprov kan mäta nivån av antikroppar specifika för maten som man testar mot.

Att hantera och behandla matallergi

Det första man bör göra är att inte konsumera maten som orsakar problemet. En allergen av maten kan ta sig in i kroppen på flera sätt. De kan ätas, inandas eller orsaka en reaktion genom hudkontakt. Därför bör de undvikas helt för att förebygga reaktioner. Om det kommer till anafylaktisk shock bör epinefrin användas. Andra behandlingsmetoder inkluderar antihistaminer och steroider.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar