fbpx
Hem Övrigt Fredagsmys – En intressant tradition

Fredagsmys – En intressant tradition

av Maria Starberg

Fredag är en av de viktigaste dagarna i många kulturer och traditioner runt jorden. Förknippat med kulturer och tradition finns maten. Läs vidare för att lära dig mer om fredagsmat.

 

Fredagsmys – en intressant tradition

Att fasta och avstå från vissa livsmedel påbörjades under antiken och har praktiserats i många religioner. Under tidig kristendom i europa införde kyrkan vanan att avstå från kött på fredagar till minne av Kristi död. I verkligheten utövades vanan främst av de rika, då de var de enda som hade råd att köpa kött. Från vegetarianers ståndpunkt kräver kött mer resurser, både i tid och pengar. Det tar tid för djuret att växa och under denna tid konsumerar djuret plantor.

Det som är bra med att vara människa är att vi kan äta både kött och plantor. Därför argumenteras det att det är mer effektivt för oss att producera och äta vegetariskt snarare än att producera dessa grödor för djurens konsumtion för att sedan äta dessa djur. Sen kyrkans införsel av vanan har man strikt hållit på regeln att endast äta grönsaker och andra växter på fredagar, och avstå från köttet.

Traditionens ursprung

Kyrkan har starkt influerat kulturer och traditioner i många länder världen över. Vanan att avstå från kött på vissa dagar infördes för att ge de troende en enkel övning för att utveckla sin andlighet. Kyrkans direktiv att avstå från att äta kött betydde att fredagsmaten begränsades till grönsaker, korn och andra vegetabiliska källor. Dock gällde inte regeln konsumtion av fisk. Kött anses vara kött som kommer från varmblodiga djur och på så sätt är fisk en kallblodig varelse. På grund av denna definition började människor så småningom äta fisk istället för kött på dagarna då man skulle undvika kött. På detta sätt blev fisk en del av den katolska kyrkans tradition.

Sedan förhistorisk tid har människor ätit fisk. Detta begränsades dock till områden nära vatten där fisk fanns i överflöd. Bibeln berättar om hur apostlarna var fiskare och Jesus själv följde dem vid fisketurer, vilket gjorde fisk till en viktig del av deras diet. Därför har konsumtion av fisk varit vanligt för katoliker under dagarna då kött bör undvikas. Detta koncept ledde till vissa ekonomiska och kulturella förändringar inom samhället.

När Europas ekonomi växte under medeltiden började fler människor ta hänsyn till regeln att avstå från köttet. Medelklassen började utvecklades och blev likvärdiga adeln av föregående tid. I och med den växande ekonomin och högre inkomster kunde medelklassen så småningom ha råd att konsumera kött regelbundet. Ett resultat av detta var att medelklassen tog hänsyn till vanan att avstå kött och istället konsumerade fisk.

Den industriella revolutionen välkomnades av många då detta fick ekonomin att växa. Den nya tiden och de nya möjligheterna fick många familjer, främst familjer tillhörande den katolska kyrkan, att utvandra till Nordamerika. Lönen de fick gjorde det möjligt för dem att ha råd att köpa kött regelbundet. I och med detta bytte de ut köttet mot fisk på fredagar för att följa traditionerna i sin tro.

Konsumtionen av fisk blev på så vis populärt i många av de viktigaste städerna i USA samt även i andra länder runt jorden. Fiskens popularitet gjorde att fredagens tradition med ”friday fish fry” blev ett ekonomiskt sätt för många katoliker att äta middag med sin familj samtidigt som man beaktade sin tros tradition.

Inspiration till fredagsmiddagen

Då fredagen har varit känd som dagen då man undviker kött, har olika länder utvecklat sin egen version av maträtter där man undviker kött som ingrediens. Dessa är några förslag på fredagsmåltider som du kommer finna aptitretande:

  1. Krämig torskgryta – bestående av rökt kolja och torskfiléer i en tjockare gryträtt. Buljongen fylls ut med bitar av potatis, persilja, vårlök, mjölk och citron.
  2. Sallad med kungsräkor – en sallad med kungsräkor, grön papaya, chili, schalottenlök, mint, basilika, körsbärstomater, vitlök, koriander, tamarind, fisksås och rostade jordnötter.
  3. Sarde beccafico – en traditionell siciliansk rätt som består av sardiner med en fyllning som består av brödsmulor, lök, vitlök, pinjenötter, torkade vinbär och riven parmesanost.
  4. Rökt lax och fiskkakor med gräslök – varje kaka består av fluffiga gula potatisar, rökt lax, rödlök och hackad gräslök, kapris, citron och brödsmulor.
  5. Risotto med havets läckerheter – en risrätt som inspirerats av österländsk matkultur fylld av havets läckerheter.
  6. Spaghetti med musslor och körsbärstomater – traditionellt serveras spaghetti med köttbullar. Men denna pastarätt med italienska influenser använder musslor som proteinkälla vilket drastiskt förändrar smaken på den traditionella rätten på ett tillfredsställande sätt.
  7. Krispiga fish and chips – en av de traditionella rätterna på fredagar och en utveckling av fredagens ”fish fry”. Denna rätt görs av torskbitar som friteras för att bli krispiga och serveras med tjocka pommes frites och garneras med lime och caper tarter-sås.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar