fbpx
Hem Lättlagat Ugnspannkaka – bästa receptet på pannkaka i ugn

Ugnspannkaka – bästa receptet på pannkaka i ugn

av Redaktionen

Pannkakor är en älskad svensk maträtt som kan varieras på många olika sätt. En av de mest populära varianterna är ugnspannkakan, som har en härligt fluffig och lite kladdig konsistens. Det är en enkel och smidig rätt att tillaga, och det finns otaliga sätt att variera smaken på. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av det bästa receptet på ugnspannkaka, samt några tips och tricks för att göra den ännu godare.

Ingredienser till klassisk ugnspannkaka:

4 dl mjölk

2 dl vetemjöl

3 ägg

1 tsk salt

2 tsk socker

Smör eller margarin till formen

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Låt den värmas upp medan du förbereder smeten.

Häll mjölken i en bunke och tillsätt vetemjölet, lite i taget, samtidigt som du vispar kraftigt för att undvika klumpar. Det är viktigt att vispa ordentligt för att få en slät smet.

Knäck äggen i smeten och vispa igen. Tillsätt salt och socker och vispa tills allt är väl blandat.

Ta en ugnsfast form och smörj den ordentligt med smör eller margarin. Detta förhindrar att ugnspannkakan fastnar i formen och ger den en härlig smörig smak.

Häll smeten i formen och fördela den jämnt.

Ställ in formen i den förvärmda ugnen och grädda i cirka 25-30 minuter, eller tills ugnspannkakan fått en fin gyllenbrun färg och har stelnat i mitten.

Ta ut formen från ugnen och låt ugnspannkakan svalna något innan du serverar den. Den kommer sjunka ihop något när den svalnar, vilket är helt normalt.

Tips för att variera ugnspannkakan

Frukt och bär
Tillsätt skivad banan, äppelskivor eller frysta bär i smeten innan du gräddar ugnspannkakan. Det ger en frisk och fruktig smak.

Kanel och kardemumma
För extra smak, tillsätt en tesked kanel eller kardemumma i smeten.

Nötter och choklad
Hackade nötter eller chokladbitar kan ge ugnspannkakan en härlig crunch och sötma.

Hjortronsylt
Prova att servera ugnspannkakan med hjortronsylt för en äkta norrländsk smakupplevelse.

Grädde och sirap
Om du vill lyxa till det kan du servera ugnspannkakan med vispad grädde och lönnsirap.Ugnspannkaka är en klassisk svensk rätt som passar både till vardags och fest. Med det här receptet och några smakvariationer kan du enkelt göra din ugnspannkaka till en favorit i hela familjen. Så varför inte prova det redan idag och njuta av den härliga smaken av nygräddad ugnspannkaka?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar