fbpx
Hem Dryck Zinfandel – viktiga fakta och bäst mat till vinet

Zinfandel – viktiga fakta och bäst mat till vinet

av Maria Starberg

Zinfandel är ett mångsidigt vin som kan kombineras med nästan all mat. Läs vidare för att lära dig mer om zinfandelvinerna.

Zinfandel – en översikt

Kalifornien är känt för sina viner av zinfandeldruvan. Vinerna görs av en variant av druvan som har svart skal och producerar vanligtvis ett robust rött vin och ett halvsött rosévin som kallas för vitt zinfandel. Intressant är även att druvans höga sockerinnehåll kan omvandlas till viner med alkoholhalt på över 15%. Druvorna kom ursprungligen från Italien, men undersökningar har visat att zinfandels rötter finns i Kroatien. Zinfandelvinernas arom och smak anses vara lättillgängliga och utmärkta även för de som har begränsad erfarenhet av viner. Vinerna är även mångsidiga och kan gå väl ihop med all mat som serveras.

Zinfandels historia

Kalifornien är känt för sina zinfandelviner, både de röda vinerna och det blåaktigt rosa vita vinet. Zinfandeldruvan är den som främst bidragit till Kaliforniens växande rödvinsindustri. Den halvsöta och fruktiga karaktären hos vinet skapas tack vare Kaliforniens heta klimat.

Zinfandels utveckling var okänt tills nyligen. Zinfandeldruvor introducerades och planterades i Kalifornien vid mitten av 1800-talet. Kaliforniens klimat är perfekt för druvornas tillväxt. På 1960-talet noterade man att egenskaperna hos zinfandel hade likheter med primitivodruvorna i Italien. Men DNA-tester har visat att zinfandel inte hade ursprung i vinproducerande länder som Frankrike, Italien eller Spanien. Undersökningar har visat att zinfandel har ursprung i Kroatien.

Under 1800-talet tar en odlare i Long island emot en försändelse från Imperial Nursery i Wien i Österrike. Försändelsens innehåll var vinrankor och man tror att bland de rankor som inkluderats i försändelsen fanns zinfandelsorten. Druvan tog sig så småningom över landet under guldrushen i Kalifornien.

Druvorna och vinerna

Det finns två viner som främst associeras med zinfandel. Zinfandel, som är ett rödvin, och white zin, vilket är den vita varianten av vinet. Båda sorterna av vinet kommer från en sorts druva, vilken är zinfandeldruvan. Skillnaden mellan de olika sorternas vin beror på hur druvan behandlas och omvandlas till ett vin.

Zinfandel har fruktiga smaker vilka inkluderar hallon, björnbär, körsbär, plommon, russin, kryddor och svartpeppar. Det röda vinet är något lättare i jämförelse med andra röda viner som cabernet sauvignon och merlot. Det är tydligare än pinot noir på grund av dess höga innehåll tanniner, vilket gör vinet till ett gott val som introduktion för de som är oerfarna vad gäller vin. Det röda zinfandel är faktiskt rosa eller rosé till färgen då vinet har kortare kontakt med druvornas skal. Vinet innehåller vanligtvis en högre andel alkohol än andra röda viner.

Å andra sidan har white zin en njutbar sötma och en låg alkoholhalt. Vinet har endast runt 9%-10% alkoholinnehåll och är prisvärt.

Att kombinera mat med zinfandel

Zinfandelviner är mångsidiga och kan kombineras med nästan all mat du kan tänka dig. Den röda varianten fungerar väl med kött som lamm, fågel, nötkött, vilt och vissa fiskar. Köttet kan tillagas och serveras på många olika sätt, som grillat, ångat eller bräserat. White zin är å andra sidan utmärkt med olika sorters mat som cajun och asiatiska rätter. White zin passar utmärkt med grillad kyckling och förrätter med fisk och skaldjur.

 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar