fbpx
Hem Dryck Ville de Bordeaux – världens vinhuvudstad

Ville de Bordeaux – världens vinhuvudstad

av daniel norin

Staden anses som världens vinhuvudstad och är värd för Vinexpo, vinindustrins i särklass största evenemang.

Med nästan 100 000 studenter är stadens universitet renommerat för dess forskning inom nya material och nanoteknologi.

Ingen annan stad i världen har fått en så stor del av stadskärnan förklarat som världsarv av Unesco – 3 725 hektar med bara arkitektur, som anses vara ”en enastående urban och arkitektonisk ensemble” från 1700-talet.

Bordeaux ligger nära den atlantiska kusten i sydvästra Frankrike och i den centrala delen av regionen Nouvelle-Aquitaine. Staden är byggd vid floden Garonne och är delad i två huvudområden: den högra banken i öst, och den vänstra banken i väst. Historiskt sett är den vänstra banken mer utvecklad. I Bordeaux är Garonne tillgänglig för oceangående fartyg.

Historia

I historisk tid, omkring 300 f. Kr. fanns i området en bosättning av kelter, Bituriges Vivisci, som kallade staden Burdigala, förmodligen av Aquitainskt ursprung. Namnet Bourde är fortfarande namnet på en flod söder om staden. Staden föll under romerskt styre omkring 60 f. Kr., och hade sin kommersiella betydelse kopplad till tenn och bly mot Rom.

Senare blev den huvudstad i det romerska Aquitaine, blomstrande i synnerhet under Severan dynastin. År 276 förstördes staden av vandalerna. Senare invasioner och förstörelser gjordes av vandaler år 409, Visigoter 414 och Franker år 498, vilket blev början till en mörk period i stadens historia.

Från 1100-talet till 1400-talet återvann Bordeaux sin betydelse som en del av det Engelska Kungariket, följt av äktenskapet mellan hertiginnan Eleanor af Aquitaine och den fransktalande greven Henri Platagenet.

År 1462 fick Bordeaux ett parlament, men staden återfick inte sin stora betydelse förrän under 1500-talet då den blev ett centrum för distribution av socker och slavar från Västindien tillsammans med det traditionella vinet.

Bordeaux hörde till Fronde, och blev i själva verket ordentligt inlemmat i Kungariket Frankrike först 1653 när Ludvig XIV gick in i staden.

1700-talet var guldåldern för Bordeaux. Många byggnader i stadens centrum (omkring 5 000) inklusive de vid stranden, är från denna period. Victor Hugo ansåg staden så vacker att han en gång sade: ”Ta Versailles och lägg till Antwerpen, så har ni Bordeaux”.

Bordeauxviner

Alldeles för många tror att, för att ett vin ska passa bra till en maträtt, så måste det vara dyrt. I sådana fall kanske man också tror att endast dyra maträtter passar till röda viner från Bordeaux. Tursamt nog är inte alla röda viner från denna region i Frankrike dyra och alla passar till en mängd olika typer av mat.

Populära maträtter att servera till rödvin från Bordeaux

I stort sett alla sorters ostar passar bra till röda viner från denna region.
Filet mignon, råbiff, lamm, anka och vilt.
Kryddstarka asiatiska och indiska maträtter är perfekta.

Bordeaux är centralort i vinregionen med samma namn. Allt sedan medeltiden har handel med regionens viner, som historiskt skeppades ut från hamnen i Bordeaux, varit en viktig näring i staden. Historiskt spelade Bordeaux även en roll för handeln med viner från områden längre in i landet, längs floderna Dordogne och Garonne. Alla regionens handelshus för viner – négocianter – och deras lager av viner finns i själva Bordeaux.

När du ska matcha vin och mat är det viktigt att tänka på vinets syra och alkoholhalt. Mäktiga och smakrika maträtter behöver ett fylligt vin, eller ett med hög alkoholhalt, för att komplettera rätten. Den höga syrligheten hos vissa rödviner kan hjälpa till att rensa paletten mellan tuggorna av en måltid med rejäla såser.

Det som också är viktigt att tänka på när du undrar vilket rött vin från Bordeaux som ska serveras till en måltid är om du vill att vinet ska komplettera eller vara en kontrast till rättens smaker. Kompletterande viner kommer att matcha rättens smaker och förstärka dem utan att vara övermannande. Kontrasterande viner låter dig uppleva kontrasten mellan vinets och matens smaker och njuta av båda.

Tre bra grundregler för mat och Bordeaux

Om receptet kräver vin som ingrediens, så slopa de billiga vinerna som brukar kallas för matviner. Häll i det vin som du gillar eller använd det vin som du tänker servera till maten. Du vill ju äta och dricka något gott, så förstör inte maten med ett billigt vin som kanske dessutom har stått i kylen i några månader.

Bestäm vad som är viktigast på din middag, är det vinet eller maten? Servera enkla rätter med dina bästa viner. Det betyder i korthet, låt de inte konkurrera med varandra. Servera en komplicerad maträtt tillsammans med ett enkelt vin och vise versa.

Tänk på att matcha rätt. Välj klassiska kombinationer hellre än att experimentera. Ett rött vin passar med en röd köttbit. Välj vitt till en fisk som innehåller citron.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar