fbpx
Hem Dryck Sanningen om koffein

Sanningen om koffein

av Maria Starberg

Om du tror att koffein bara piggar upp, tänk om. Här har vi samlat fakta om koffein som kommer intressera dig.

Sanningen om koffein

För många av oss är koffein vår bästa vän när vi känner oss trötta vid studier eller arbete. Koffein är den mest populära drogen för humörpåverkan i världen. Många av oss använder den dagligen genom att dricka kaffe, te, läsk eller energidrycker. Faktum är att koffein är ett medel som stimulerar nervsystemet, med en kemisk formula av 1,3,7 trimetylxantin. Det är en bitter vit kristallin som hjälper oss bli pigga och alerta. Vilken form du än konsumerar den i är koffein ett milt stimulerande ämne som har blivit en del av mångas dagliga rutin. Medicinska experter påstår att ett begränsat intag av koffein kan ha positiva effekter på människors fysik och sinne. Undersökningar har visat att koffein kan förbättra både minne och koncentrationsförmåga.

Koffeinets historia

Koffein har varit en del av världens historia och kultur under tusentals år. Om koffeinets historia skulle granskas har varje land sin egen historia om, och källa av, kaffein. En kinesisk legend berättar om en kinesisk härskare vid namn Shennong som härskade omkring 3000 år f.v.t. och som av en slump upptäckte te när han påstod att vissa löv som kokades resulterade i en smakrik och återhämtande dryck.

Under mitten av 1400-talet upptäckte och utvecklade man kunskapen och användningen av kaffe i Sufi-klostren i Yemen i södra Arabien. Från Yemen spreds kaffet sedan till Egypten och Nordafrika och vid 1500-talet hade kaffet nått hela Mellanöstern, Persien, och Turkiet. Så småningom nådde det även Italien och resten av Europa. Holländarna transporterade sedan kaffeplantor till Ostindien och Amerika.

Kakaobönor har en annan historia. Kakaobönor har upptäckts i en uråldrig kruka från mayakulturen som daterades till 600 f.v.t. Tidig användning av kakao var i chokladdrycker med en bitter och kryddig smak. Drycken kryddades ofta med vanilj, chilli, och annatto. Man tror att drycken kunde motverka slöhet genom teobromin- och koffeinhalten. Vid tiden ansågs choklad vara en lyxvara. Drycken introducerades så småningom i Europa av spanjorerna och blev en populär dryck under 1700-talet. Kakaoträdet introducerades även av spanjorerna i Västindien och i Filippinerna.

Urinvånarna i Nordamerika använde löven och stammarna hos ilex vomitoria för att brygga ett te som de kallade för ”svart dryck”.

Friedlieb Ferdinand Runge, en tysk kemist, var den första som lyckades isolera rent koffein år 1819 och kallade det kaffebase. Hans studier efterföljdes sedan av många kemister som vidare beskrev koffeinet.

Då man länge känt till att koffein fungerar som ett stimulerande ämne har kaffe och koffein varit föremål för regleringar. Som exempel kan nämnas hur islamister i Mecca och under det Osmanska riket förbjöd kaffe för mänsklig konsumtion för vissa klasser under 1500-talet. USA:s regering fokuserade år 1911 på koffeinet som ett ämne som har skadliga effekter på människans hälsa. Koffeinet listades till och med som ett av de mest beroendeframkallande och skadliga ämnena som existerar.

Källor och användning av koffein

Koffein har varit populärt över hela världen sen urminnes tider. Det har använts i många produkter och konsumerats av många tack vare koffeinets stimulerande egenskaper. Produkter som innehåller koffein är kaffe, te, läskedrycker, energidrycker, choklad, koffeintabletter och andra produkter som tas oralt eller genom inhalation. Som dryck är kaffe den främsta källan till koffein i världen.

Undersökningar har visat att koffein både kan ha positiva och negativa effekter beroende på doseringen. Man känner till att koffein kan förhindra andningssvårigheter och sjukdomar hos spädbarn, stärka kognitiva funktioner och förbättra den atletiska prestandan. Å andra sidan kan koffein även öka blodtrycket, hyperaciditeten, accelerera benskörhet och orsaka beroende.

Roligt att veta om koffein

Dessa fakta om koffein kommer intressera dig:

  • Det tar mellan 30 och 60 minuter för koffeinet att ta effekt.
  • Människor reagerar olika på koffein.
  • Kaffe innehåller mer koffein än energidrycker.
  • Ljusare roster har mer koffein än mörkrostat kaffe.
  • Runt 60 olika plantor innehåller koffein.
  • I genomsnitt konsumerar människor 200 mg koffein varje dag.
  • Finland är världens största konsument av koffein.
  • Koffein kan även erhållas genom intag av produkter som choklad och vissa smärtstillande medel.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar