fbpx
Hem Dryck Sälja vin – allt du behöver veta

Sälja vin – allt du behöver veta

av Maria Starberg

En framgångsrik vinförsäljare måste älska att lära sig om vin, att prata om vin och att dricka vin. Här är det du behöver veta om att sälja vin.

Sälja vin – en överblick

Det är ett faktum att för att bli en framgångsrik vinförsäljare, måste man älska att prata om vin. Man måste tycka om att diskutera, hantera, dricka, och lära sig om vin. Förstås är goda kunskaper i försäljning fördelaktigt tillsammans med kunskapen om vin. Vin är ett komplicerat ämne och det är av högsta vikt att vinförsäljaren lär sig om vinet och hur man säljer det. Ämnet vin innefattar många discipliner såsom historia, kultur, jordbruk, geologi, och biologi. Endast genom att titta på de olika ämnena som vinkunskap innefattar, blir man bombarderad med information. Information som behövs för att kunna sälja vin till kunder, och i synnerhet till vinkännare och entusiaster.

Vad är vin?

Olika kulturer har sin egen version av vin, men vad är egentligen vin och hur produceras det? Vin är en av de mest populära dryckerna i världen. Det är en alkoholhaltig dryck som vanligtvis görs av druvor och tillverkas utan tillsatser. Jästen ansvarar för jäsningen av druvorna och gör sockret i druvorna till etanol och koldioxid. Druvorna är inte det enda som används för att skapa vin. Andra källor är ris och frukter som körsbär, plommon och många andra.

Historiskt sett har vin producerats för konsumtion under tusentals år. Vin kan spåras tillbaka till antika civilisationer. Till exempel producerade man i Kina redan vin år 6000 f.v.t och i Iran år 5000 f.v.t. Vid år 4500 f.v.t. hade vinet nått Balkanhalvön och konsumerades i antikens Grekland, Thrakien och i Rom. I varje kultur har vin druckits på grund av sin berusande effekt.

Vin har även spelat en avgörande roll för världens olika religioner. Rött vin är till exempel förknippat med blod i det gamla Egypten. Den grekiska kulten av Dionysius och Romarna införlivade vinet i sin Bacchanalia. Kristendomen använde vinet vid eucharist och i judendomen vid kiddush.

Olika sorters vin

Innan man säljer vin är det viktigt att känna till de olika varianter av vin som finns tillgängliga på marknaden. Att lära sig om dessa varianter kommer hjälpa dig något oerhört vid försäljning av vinprodukter och hjälpa dig nå dina mål som säljare. Dessa är olika sorter av vin:

 1. Rött vin – En sorts vin som görs av druvor av mörkare färg. Vinets färg kan variera från violett till brunt. I regel är juicen från de mörkare druvorna grönvit medan den röda färgen kommer från antocyanin som återfinns i druvans skal.
 2. Vitt vin – Färgen är faktiskt inte vit utan går snarare mot gult, gulbrunt eller guldgult. Vita viner produceras genom jäsning av det ofärgade innehållet hos druvor. Denna sorts vin har existerat i 2500 år. Vit vin görs vanligtvis av gröna eller gula druvor, såsom chardonnay, sauvignon och riesling. Bland de mest vanliga vita vinsorterna finns det torra vita vinet.
 3. Rosévin – Den äldsta kända vinsorten, med färg som kan variera från en blek orange till nära lila. Det finns i grunden tre sorters sätt att producera rosévin: saignée (när man tar bort juicen från musten under det tidiga stadiet av jäsningen, och sedan fortsätter jäsningen hos juicen); kontakt med skalet (de mörka skalet hos druvan tillåts färga musten); toning (ovanlig produktionsmetod av vintillverkning och högt avrådd). Rosévin görs från olika druvor runt världen.
 4. Fruktvin – Andra frukter används för att tillverka vinet såsom äpplen och bär. Till skillnad från druvor vilket traditionellt används vid vintillverkning, saknar de flesta frukter sockerarter som kan jäsa och jästens näringsämnen som behövs vid jäsningen. Detta är en av anledningarna till att druvor vanligtvis används vid tillverkning av vin.
 5. Honungsvin (mjöd) – Detta vin skapas genom att jäsa vin med vatten och i vissa fall olika frukter, kryddor, spannmål eller humle.
 6. Stärkelsebaserat vin – Exempel är kornvin och risvin (som kallas sake i Japan). Dessa viner görs av stärkelse och smakar snarare som en öl än ett traditionellt vin.

 

Att sälja vin som ett proffs

Nu när du har lärt dig det mest grundläggande om vin, är du redo för utmaningen att sälja vin som ett proffs? Förstås är inte kunskapen om vin och dess varianter nog för att bli en framgångsrik vinförsäljare. Här är några tips på hur du lyckas med att sälja vin:

 1. Att sälja vin på restaurang
 • Gör en inventering och skapa en lista över vinerna.
 • Var noga med att ha ett brett urval av viner så att kunderna erbjuds val.
 • Du kan sälja vin per glas eller flaska. Att sälja vin per glas är vanligtvis mer lönsamt då vinsten man får in på en flaska normalt sett är högre än om hela flaskan säljs.
 • Träna servitörer i hur man på korrekt sätt hanterar och serverar vin. Träna dem på samma gång att erbjuda jämförelser mellan dyra och billiga flaskor.
 • Ta lagen i hänsyn, och notera var och till vem man får sälja vin. Man bör alltid kontrollera unga besökares identitetshandling för att vara säker på att inte servera vin till den som är minderårig.
 1. Att sälja vin i affär
 • Läs på om vin så att man även i affären möts av säljare med kunskap om vin.
 • Förstå vad kunden är intresserad av.
 • Berätta en historia om vinet som kunden är intresserad av.
 • Få kunden att känna sig speciell.
 1. Att sälja dyra viner
 • Undersök vilken flaska som är värdefull och kommer köpas av kunderna. Många vinsamlare köper dyra flaskor vin till sina samlingar.
 • Sälj flera flaskor då det finns vinentusiaster som inte är intresserade av enstaka flaskor utan snarare vill fylla en vinkällare.
 • Delta i auktioner och notera hur dyra flaskor vin ofta säljs på auktion.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar