I regel handlar vinprovning om att välja det vin som du kommer njuta av. Här är några tips om hur du provar vin som ett proffs.
Älskar du vin? Prova det först
Vinprovning är en sensorisk undersökning och utvärdering av vin. Att prova vin har gjorts sen urminnes tider och så småningom infördes mer formella metoder, detta under 1300-talet. Professionella vinprovare utvecklade även terminologin som används när man beskriver det breda spektrumet av upplevda smaker, aromer och vinets karaktär.
I regel involverar vinprovning fyra steg: utseende, vinets arom, smak och eftersmak. Dessa steg kombineras för att identifiera och etablera vinets egenskaper som är komplexitet, karaktär och möjliga brister. Blindtester utförs även för att försäkra en opartisk bedömning av vinet.
Hur provar man vin?
Vinprovning ger den som provar vinet ett grepp om vinets övergripande kvalitet. Detta för att ge vinet en övergripande bedömning angående huruvida etablerade standardprocedurer har efterföljts. Standarden baseras på priset och vinets ursprungsplats. De fyra erkända stadierna av vinprovning är som följande:
- Utseende – Ta en titt på vinet i ett vinglas och notera färgen. Om det är ett rött vin, kontrollera vinets exakta färg. Är vinets färg rödbrun, lila, granat, röd eller brun. Om det är ett vitt vin, kontrollera då om färgen är klar, blekgul, ljusgrön, guld eller bärnsten. Vinets färg ger dig en snabb insikt i hur vinet tillverkats och vilken druva som använts. Det kan även ge dig en aning om vinets ålder.
- Arom – Vilken arom kan du uppfatta? Känner du doft av bär, blommor, vanilj eller citrus? Vinets arom kommer ge dig en uppfattning om vinets kvalitet och vinets unika karaktär.
- Smaken – Börja med genom att försiktigt smutta på vinet och låt det rulla runt i gommen. Denna fas inkluderar tre steg: attack, utveckling och slut. Attacken är det första intrycket som vinet ger i munnen. Detta kommer avslöja alkoholhalten, andelen tanniner, syrlighet och sockerinnehåll. Utvecklingsfasen sker i mitten och ger dig den faktiska smaken av vinet. Slutfasen kommer sist och ger dig ett intryck av hur länge smaksensationen varar i din mun efter att du svalt vinet.
- Eftersmaken – smaken som stannar i munnen efter att vinet provats. Till exempel har riktigt fina viner rika, långa och komplexa eftersmaker.
Tips vid vinprovning
Dessa är några tips som kommer hjälpa dig när du ska utvärdera ett vin. Kom ihåg att vinprovning handlar om att välja rätt vin som du kommer njuta av att dricka.
- Med hjälp av ett klart vinglas, känn på vinets arom. Glasets kant måste vara böjt inåt för att föra vinets arom till din näsa.
- Häll lite vin i glaset. Om flera vin ska provas, kanske du önskar börja med det lättaste vinet och gå mot det kraftigaste. Detta för att smaklökarna ska vara känsliga nog att uppskatta vinprovningen på korrekt sätt. Glöm inte att ta en klunk vatten mellan vinerna för att smaksinnet ska bevaras.
- Inspektera och kontrollera vinets färg. Det rekommenderas att använda en vit bakgrund, så som en vit servett, för att med enkelhet se färgen.
- Rulla vinet i glaset genom att föra glaset i cirkulära rörelser. Att låta vinet snurra runt i glaset är viktigt för att lufta vinet och frigöra ångorna.
- Känn på vinets arom genom att föra din näsa precis över vinglasets kant.
- Smaka på vinet genom att smutta på det och fyll munnen till hälften. Låt vinet rulla in i munnen och notera de olika sensationerna.
- Svälj en mindre del vin och notera den efterföljande smaken. I ett provrum spottas vinet vanligtvis ut istället för att sväljas.