Adventsfikat blir extra magiskt när allt smakar lite jul. Den här mjuka pepparkakan med krämig frosting och rinnande kolasås är precis den sortens värmande, fluffiga och generösa kaka som gör söndagen komplett. Enkel att baka – omöjlig att motstå.
Mjuk pepparkaka med frosting & kolasås (á la Camilla Hamid)
Ingredienser
Kaka:
100 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk kardemumma
1 dl gräddfil eller yoghurt
1 dl mjölk
1 msk flytande smör eller olja (till formen)
Frosting:
200 g färskost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Kolasås:
1 dl strösocker
1 dl grädde
1 msk smör
1 nypa salt
Gör så här:
1. Baka kakan:
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Vänd ner mjölblandningen i äggvispet tillsammans med gräddfil och mjölk.
Rör ner det smälta smöret.
Häll smeten i en smord form.
Grädda i ca 25–30 minuter, tills kakan är genomgräddad. Låt svalna helt.
2. Frosting:
Vispa färskost, florsocker och vaniljsocker krämigt.
Vispa grädden för sig och vänd ner den i färskostsmeten.
Bred frostingen över den kalla kakan.
3. Kolasås:
Smält socker i en kastrull tills det blir gyllenbrunt.
Tillsätt grädde försiktigt, rör till en jämn sås.
Tillsätt smör och salt.
Låt svalna något innan du ringlar den över kakan.
Det här är adventsfika när det är som allra bäst: varmt, mjukt, sött och med precis rätt mängd julkryddor. Baka den till första advent, ta med den till glöggmingel eller överraska familjen en helt vanlig kväll. Den här kakan blir snabbt en ny julfavorit.