fbpx
Hem Recept Tre rätter med rotselleri

Tre rätter med rotselleri

av Redaktionen

Rotselleri är en knölig rot som passar utmärkt i grytor och gratänger. Den kan också användas i råkostsallader, soppor och juicer. Har du glömt att handla snacks så kan rotsellerin doppas i din favoritdipp och därmed rädda helgen. Vill du imponera på dina gäster så kan du bjuda på rotselleribiff eller svampgratinerad rotselleri.

Rotselleribiff – det här behöver du:

  • 500 g rotselleri
  • vatten
  • 2 tsk salt per 1 liter vatten samt 1 tsk ytterligare till paneringen
  • 2 kryddmått paprikapulver
  • 4 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 2 msk smör

Så här gör du:

  • Skala sellerin och skär den sedan i cm-tjocka skivor.
  • Koka skivorna i saltat vatten tills de är riktigt mjuka. Låta dem rinna av ordentligt.
  • Panera dina skivor med en blandning av uppvispat ägg, salt, paprika och ströbröd.
  • Stek selleriskivorna i smöret tills de har en guldgul färg.

Svampgratinerad rotselleri – det här behöver du:

  • 400 g rotselleri
  • vatten
  • 2 tsk salt per liter vatten samt extra salt till svampstuvningen
  • peppar
  • 1 liter färsk blandsvamp
  • 1,5 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3,5 dl grädde (kan ersättas med svampspad)
  • 1 msk ströbröd
  • 1 dl riven ost

Så här gör du:

  • Skala och skär sellerin i cm-tjocka skivor.
  • Koka sellerin i saltat vatten. Låt den rinna av.
  • Rensa och skölj svampen.
  • Skär svampen i bitar.
  • Låt svampen koka i sin egen fuktighet. Fuktigheten ska koka in.
  • Fräs upp svampen i smöret över svag värme.
  • Krydda med peppar och salt.
  • Strö över mjölet.
  • Späd med vätskan medan du rör om.
  • Låt stuvningen koka i ca 4 minuter.
  • Lägg selleriskivorna på ett smort ugnssäkert fat.
  • Häll på stuvningen.
  • Blanda ströbrödet med den rivna osten. Strö blandningen över stuvningen och skivorna.
  • Gratinera i 250 grader i övre delen av ugnen. Låt osten smälta och rätten få en fin färg (detta tar vanligtvis 8 – 12 minuter).
  • Servera med ljust bröd och/eller några salladsblad.

Rotsellerisallad – det här behöver du:

  • 400 g rotselleri
  • vatten
  • 2 tsk salt per liter vatten samt extra salt till såsen
  • peppar
  • 3 äpplen
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 msk dill
  • 1 msk persilja
  • 1 msk citronmeliss

Så här gör du:

  • Skala och skiva din selleri.
  • Koka sellerin i saltat vatten tills den är mjuk. Låt den rinna av ordentligt.
  • Skär sellerin i tärningar.
  • Kärna ur äpplena. Skala och skär dem i tärningar.
  • Blanda äppel- och selleritärningarna i en skål.
  • Smaksätt gräddfilen med peppar och salt. Häll röran över äppel- och selleritärningarna.
  • Låt salladen stå svalt i någon timme innan den serveras.
  • Garnera med persilja, dill och citronmeliss precis innan ni äter.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar